Novi e-Racer

Leon Competición

05.07.2024

U Matorellu kreće proizvodnja novih modela CUPRA Formentor i CUPRA Leon kao sljedeći korak u povijesnoj transformaciji tvornice

  • Novi modeli CUPRA Formentor i CUPRA Leon najnoviji su prikaz opsesije dizajnom i nova prekretnica za društvo
  • SEAT S.A. ulaže više od 3 milijarde eura u elektrifikaciju pogona i proizvodne procese u Matorellu, a oba će modela imati koristi od ove transformacije
  • Matorell trenutačno integrira inovativne tehnologije i alate za digitalizaciju kako bi društvo postalo agilnije, održivije i profitabilnije
  • Tvornica prolazi kroz najveću transformaciju u svojoj povijesti na putu ka inteligentnoj i povezanoj proizvodnji

 

Marka CUPRA nastavlja povećavati svoju ponudu na nove razine jer kreće s proizvodnjom novih modela CUPRA Formentor i CUPRA Leon, neustrašivo redizajniranih i poboljšanih kako bi utjelovili opsesiju marke dizajnom. Prva će vozila uskoro biti spremna za izlazak na cestu, a isporuke oba modela započet će u trećem kvartalu ove godine. Stvoreni kako bi predstavljali prepoznatljivu estetiku marke, proizvodnja ovih modela označava novu eru za marku CUPRA koju pokreće dizajn.

"Novi modeli CUPRA Formentor i CUPRA Leon ključni su za budućnost pogona u Matorellu i predvodit će širenje marke na globalnom tržištu", kaže Wayne Griffiths, izvršni direktor marke CUPRA. "Uložit ćemo više od 3 milijarde eura u elektrifikaciju Matorella, a novi će modeli CUPRA Formentor i CUPRA Leon biti među prvim modelima koji će imati koristi od ovog dosad neviđenog ulaganja u budućnost našeg društva", dodaje.

Oba su vozila redizajnirana za novu generaciju vozača, utjelovljuju DNK odvažnog jezika dizajna marke CUPRA, pripremaju teren za sljedeće poglavlje u svojoj priči o uspjehu. Dostupan kao plug-in hibrid, koji omogućuje više od 100 km potpuno električnog dosega, ili uz nove benzinske motore visokih performansi, CUPRA Formentor, najprodavaniji model marke, bio je prvi model kojega je ekskluzivno dizajnirala i proizvela marka CUPRA i kojemu stalno raste prodaja uz više od 347.000 jedinica proizvedenih do danas. Uz model CUPRA Leon kao glavnu pokretačku silu svog uspjeha, marka CUPRA širi svoj otisak diljem svijeta uz više od 600.000 isporučenih jedinica od predstavljanja marke 2018. godine.

 

 

Start Video

Matorell: pokretač rasta i razvoja

Modeli CUPRA Formentor i CUPRA Leon dizajnirani su i razvijeni u pogonu u Matorellu. Početak proizvodnje oba modela predstavlja sljedeći korak u kontinuiranoj transformaciji pogona. Proizvodna linija oba modela osigurava više od 4000 radnih mjesta, jednu trećinu od otprilike 12.000 trenutačno zaposlenih u proizvodnim pogonima.

"Radimo na transformaciji i poboljšanju svoje tvornice, integracijom najnaprednijih tehnologija u svom proizvodnom i strukturalnom procesu", kaže Markus Haupt, izvršni potpredsjednik za proizvodnju i logistiku marke CUPRA. "Matorell je treća najveća tvornica u pogledu obujma proizvodnje Volkswagen koncerna u Europi, a uz nove ćemo modele nastavit rasti, kao i kroz implementaciju pametnih tehnologija i umjetne inteligencije", dodaje.

 

Otvorena 1993., tvornica društva SEAT S.A. u Matorellu odigrala je središnju ulogu u uspjehu društva. Pogoni za montažu imaju površinu od 2,8 milijuna m2 (400 nogometnih igrališta) i na njima je proizvedeno više od 12 milijuna vozila 45 različitih modela koji su izvezeni u više od 70 zemalja diljem svijeta.

2023. bila je ključna godina za Matorell, koji ne samo da je proslavio svoju 30-u godišnjicu, nego je i povećao proizvodnju za 21 % i dosegao 443.443 proizvedenih vozila. Društvo je započelo montažu prve 100 % električne lakirnice Volkswagen koncerna u Matorellu, koja je nedavno puštena u rad. Također je razvilo vrhunske digitalne alate i sustave kako bi zajamčilo najvišu kvalitetu svojih proizvoda, a od izravnu korist od tih inovacija ima i proizvodnja novih modela marke CUPRA.

"Ovo je ključni trenutak za naš pogon u Matorellu. Zajedno pokrećemo transformaciju tvornice kako bismo osigurali predstavljanje prvih 100 % električnih modela uz nastavak proizvodnje elektrificiranih i vozila s motorom na izgaranje", kaže Jose Arreche, direktor pogona u Matorellu.

Trenutačna transformacija tvornice društva SEAT S.A. u Matorellu na putu ka elektrifikaciji ključna je za cilj pretvaranja Španjolske u hub za električnu mobilnost u Europi. SEAT S.A. je vodeći klaster obitelji električnih gradskih vozila Volkswagen koncerna, koji će demokratizirati pristup električnim vozilima. Do kraja 2025., s proizvodne linije u Matorellu silazit će 100 % električni model CUPRA Raval. Tijekom sljedećih mjeseci u tom će se pogonu proizvoditi i Volkswagen ID.2. Ovoga ljeta društvo seli cjelokupnu proizvodnju modela SEAT Ibiza i SEAT Arona na drugu montažnu liniju u Matorellu kako bi pripremilo novu liniju za električna vozila. Transformacija koju je pokrenulo društvo SEAT S.A. ima izravan utjecaj na samo društvo na industrijskoj, organizacijskoj i kulturnoj razini.