Novi e-Racer

Leon Competición

03.03.2021

CUPRA Formentor osvojio 5* na Euro NCAP testiranju

  • Formentor je prvo vozilo marke CUPRA koje je organizacija Euro NCAP ocjenjivala

  • CUV vozilo bilo je ispitano u okviru najnovijih i strožih zahtjeva Euro NCAP testova te je osvojilo najveću ocjenu

  • CUPRA Formentor osigurava visoke razine sigurnosti za putnike - odrasle i djecu - te ranjive skupine sudionika u cestovnom prometu

Martorell/Zagreb, 3. ožujka 2021.- Modelu CUPRA Formentor, prvom vozilu koje je ekskluzivno dizajnirano i razvijeno za marku, organizacija za sigurnosno testiranje Euro NCAP dodijelila je ocjenu od pet zvjezdica.

 

 

To je prvi put da je neko vozilo marke CUPRA bilo podvrgnuto testiranju organizacije Euro NCAP, što ujedno predstavlja prekretnicu za poduzeće CUPRA kao samostalnu marku, posebno u pogledu toga što je ove godine na snagu stupio stroži režim ispitivačkih standarda kako bi se mogle postići najbolje ocjene u okviru smjernica za testiranje organizacije.

"Marka CUPRA ostvaruje velik napredak u pogledu rasta u svojstvu samostalne marke te se prvi put suočava sa sigurnosnim testovima organizacije Euro NCAP, što predstavlja sljedeću fazu njezina razvoja", rekao je dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marki CUPRA i SEAT nadležan za područje istraživanja i razvoja. "To svakako jest prekretnica, iako je i ona izazovna jer se režim testiranja ove organizacije uvelike promijenio, no model CUPRA Formentor konstruiran je tako da se s lakoćom može suočiti s tim izazovima."

Model CUPRA Formentor morao se suočiti s cijelim nizom unaprijeđenih testova, uključujući novi test frontalnog sudara vozila u pokretu s pokretnom preprekom. Novi test zamjenjuje prethodni, umjereniji test sudara s nepomičnom preprekom te pridonosi ocjeni zaštite putnika te poboljšanju reakcije prednje strukture vozila u slučaju sudara.

Organizacija Euro NCAP također je uvelike unaprijedila scenarij bočnog udara. On sada uključuje promjene u pogledu brzine i mase bočnog udara iz blizine, zbog čega je test još rigorozniji. Pridoda li se tomu uvođenje provjere zaštite u slučaju bočnog udara iz daljine kako bi se pridonijelo ocjeni interakcije između vozača i suvozača, osvajanje najveće ocjene od pet zvjezdica sada predstavlja još veći izazov.

No sigurnosna organizacija ne povećava samo stupanj težine testova sudara u pogledu pasivne sigurnosti, već puno strože ocjenjuje sustave potpora za vozača i tehnologije za sprječavanje sudara. Procjena sigurnosnih sustava obuhvaća razna područja, uključujući naznake umora vozača i stupanj odvraćanja pozornosti u pogledu sustava nadzora stanja vozača. Istovremeno su uvedeni novi testovi kojima se provjeravaju sustavi autonomnog kočenja u nuždi (AEB), na primjer, u slučajevima vožnje unatrag i skretanja na raskrižju.

 

 

Sigurnost u samoj srži vozila

Cijeli niz tehnologija usmjerenih na sigurnost i praktičnost osiguravaju da će CUPRA Formentor biti sigurniji suputnik za svakodnevni život te da će se s lakoćom moći suočiti sa zahtjevima Euro NCAP testova.

Sustavi kao što su autonomno kočenje u nuždi (AEB), potpora pri promjeni voznog traka * i potpora pri izlasku iz vozila*, sustav prepoznavanja prometnih znakova*, potpora kod prometnog zastoja*, regulacija dugih svjetala* i Pre-Crash Assist* međusobno surađuju kako bi se za vozilo i putnike koji se u njemu nalaze osigurao najviši stupanj zaštite.

Pridodaju li se tomu integracija sedam zračnih jastuka, uključujući novi serijski prednji središnji zračni jastuk, sustav nadzora okoline sa sustavom prepoznavanja vozila, pješaka i biciklista, potpora upravljanja u slučaju nužde i potpora za križanja, potpora zadržavanja vozila na voznom traku i sustav poziva u nuždi e- Call, jasno je da je CUPRA Formentor jedno od najsigurnijih vozila na tržištu, čak i kada se suoči s novim metodama testiranja koje upotrebljava Euro NCAP.

Uz funkcije prepoznavanja vozila, pješaka i biciklista, sustav nadzora okoline također obuhvaća sustave potpore upravljanja u slučaju nužde i potpore za križanja. Tijekom intervencije sustava nadzora okoline, nakon vozačeve prvobitne kretnje kola upravljača radi izbjegavanja prepreke, potpora upravljanja u slučaju nužde provodi ciljane zahvate upravljanja i kočenja kako bi se pronašla idealna putanja za sprječavanje sudara.

CUPRA Formentor postavlja nova mjerila

Model CUPRA Formentor postigao je vrhunske rezultate u svim područjima: odrasli putnik 93 %, dijete 88 %, ranjivi sudionik u cestovnom prometu 68 % i sigurnosni sustavi 80 %.

CUPRA Formentor prvo je vozilo marke koje je bilo podvrgnuto Euro NCAP sigurnosnim testovima. Organizacija svake godine nanovo procjenjuje svoje standarde testiranja, a unaprjeđenja provedena protekle godine učinila su ih najstrožima i najtemeljitijima do sada.

* Dodatna oprema.