Novi e-Racer

Leon Competición

31.03.2021

Početak prve sezone serije utrka Extreme E

  • Serija utrka Extreme E unaprijedit će znanje o elektrifikaciji marke CUPRA uz istovremeno promicanje elektrifikacije, održivosti i ravnopravnosti spolova

  • Tim ABT CUPRA XE natjecat će se protiv osam drugih timova, a tim marke sastoji se od vozača Mattiasa Ekströma i vozačice Claudije Hürtgen

  • Vozilo e-CUPRA ABT XE1 snage 544 KS (400 kW) suočit će se sa surovim uvjetima regije Al Ula, najveće kontinuirane pješčane pustinje na svijetu

    Martorell, 31. ožujka 2021. - Marka CUPRA priprema se suočiti s jednom od najizazovnijih utrka u povijesti dok se sprema na zauzimanje startne pozicije prve sezone serija utrka Extreme E.

 

Start Video

 

Ovo offroad natjecanje za električna SUV vozila vodi timove na najizazovnije predjele svijeta: pustinjski, prašumski, ledenjački, oceanski i arktički teren. Cilj utrke, koja će 3. travnja započeti u Saudijskoj Arabiji, nije samo prenijeti gledateljima uzbuđenje trkaćih natjecanja, već i istaknuti kako klimatske promjene utječu na naš svijet.

Marka CUPRA sudjelovala je u planiranju utrke Extreme E od samog početka. Ona je bila prva automobilska marka koja je obznanila svoje sudjelovanje te je udružila snage s timom ABT Sportsline, kao glavni partner tima, te je sada spremna za početak toga događaja.

"CUPRA je nekonvencionalna marka koja želi pridonijeti redefiniciji budućnosti utrka uz progresivna iskustva te istovremeno svijetu odaslati poruku o električnoj mobilnosti, održivosti i ravnopravnosti između spolova", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave marki CUPRA i SEAT. "Extreme E idealna je platforma za širenje toga impulsa jer je to prvi sportski događaj u povijesti čija je svrha osvješćivanje društva. To nam pruža mogućnost da promislimo o načinu na koji možemo promijeniti stvari, no i priliku da detaljnije sagledamo razvoj električne mobilnosti te kako je možemo još bolje prenijeti u stvarni svijet."

Nezaustavljiv impuls

Vozilo e-CUPRA ABT XE1 snage 400 kW ove marke s vrhunskim performansama morat će nadići svoje granice dok se tim priprema za prvu utrku sezone u regiji Al Ula u Saudijskoj Arabiji, najvećoj kontinuiranoj pješčanoj pustinji na svijetu, tijekom vikenda utrka Desert X Prix. I dok bi zbog ove razine neizvjesnosti neki zasigurno odustali od sudjelovanja, za marku CUPRA to je nezaustavljiv impuls za uspjehom i želja za suočavanje s nepoznatim.

Članovi tima ABT CUPRA, Claudia Hürtgen i e-ambasador marke CUPRA Mattias Ekström, naporno će raditi kako bi bili spremni za utrku te se mentalno i fizički pripremili za sve situacije na koje mogu naići tijekom jurnjave pustinjskim prostranstvima. Hürtgen iza sebe ima bogato iskustvo u utrkama izdržljivosti, dok Ekström sa sobom donosi izniman talent kao pobjednik utrka Rally Cross i DTM. Svejedno, ovaj će događaj oboma predstavljati velik izazov.

Članovi tima testirali su granice vozila e-CUPRA ABT XE1 tijekom priprema za početak sezone, a testiranja su provedena na trkaćim stazama Oschersleben u Njemačkoj i MotorLand Aragón u Španjolskoj.

"Ostalo je samo par dana prije početka prve Extreme E utrke, a Claudia i ja ne možemo dočekati da budemo na startnim pozicijama. Jako smo uzbuđeni što možemo biti dio ovog natjecanja vrlo inovativnog formata: 100% električno, utrkujući se zapanjujućim lokacijama diljem svijeta i to u timu s ravnopravno zastupljenim spolovima," rekao je Rally Cross i DTM prvak Mattias Ekström. "a ako uzmete u obzir sve elemente i dodate težinu automobila, veličinu guma i tu razinu snage, cijela kombinacija će biti jako interesantna i mi smo spremni za nju!".

Jeste li spremni?

Startne će pozicije na početku serije zauzeti ukupno devet timova. Natjecanje je podijeljeno na dva dana - subotu i nedjelju. Kvalifikacije 1,2,3 i 4 će se održavati subotom, a polufinale, Crazy Race i finale nedjeljom. Svaka utrka ima dva kruga - jedan će krug odvesti vozačice, a drugi krug vozači svakoga tima.

Prva sezona serije utrka Extreme E vodi natjecatelje na pet jedinstvenih svjetskih pozornica, a ovo će globalno putovanje iskoristiti činjenicu što će se kao zabavni sadržaj prenositi putem raznih kanala te će pridonijeti međunarodnoj promidžbi elektrifikacije, održivosti i ravnopravnosti spolova. Nakon spuštanja crno-bijele kockaste zastave u Saudijskoj Arabiji, sljedeća poprišta ove serije utrka bit će Retba (Lac Rose) u Senegalu, Kangerlussaq na Grenlandu, Pará u Brazilu te, naposljetku, Ognjena zemlja u Argentini.

Serija utrka Extreme E predstavlja sljedeće poglavlje evolucije trkaćeg karaktera marke CUPRA. Identitet marke uvelike je povezan s trkaćom stazom, a ona je usavršila umijeće razvoja vozila koja se mogu natjecati na najvišim razinama.