Novi e-Racer

Leon Competición

25.05.2021

CUPRA Born: impuls za novo doba

  • CUPRA Born savršena je kombinacija elektrifikacije i performansi te predvodi prodiranje marke na nova tržišta i uspostavljanje novoga poslovnog modela

  • Bit će dostupan s različitim izlaznim snagama te uz paket performansi e-Boost1: za povećanje izlazne snage na do 231 KS (170 kW)

  • Potpuno električni doseg od oko 540 km* (uz paket baterije od 77 kWh)

  • Stimulirajući stil u vanjskom i unutarnjem dijelu vozila, stvoren uz upotrebu održivih materijala koji sadrže plastični otpad kao što je materijal SEAQUAL® INITIATIVE za serijska sportska sjedala

  • CUPRA Born odlikuje se suvremenim sportskim karakterom zahvaljujući sustavu DCC u kombinaciji sa sportskim ovjesom i sustavom ESC Sport, progresivnim upravljačem, većim kočnicama i širim gumama montiranim na 20" kotačima od lakog metala

  • Nove tehnologije, kao što je Head-up zaslon s proširenom stvarnošću, naglašavaju najviše razine povezivosti i sigurnosti

  • CUPRA Born prvi je model marke s konceptom neutralne neto emisije CO2, a na hrvatsko tržište stiže krajem ove godine

 

Martorell, 25. svibnja 2021. - Marka CUPRA izaziva status quo na tržištu tako što objedinjuje performanse i elektrifikaciju te kreće na put u novo doba uvođenjem modela CUPRA Born na tržište, a koji se u Hrvatskoj očekuje krajem ove godine. Prvo potpuno električno vozilo drugačije i nekonvencionalne marke oličenje je emotivnog dizajna i vrhunskih performansi, a istovremeno izaziva trenutačni poredak u ovom segmentu vozila.

 

 

"CUPRA Born predstavlja revoluciju na tržištu električnih vozila i impuls za transformaciju poduzeća. Odlikujući se stimulirajućim dizajnom i vrhunskim performansama te pružajući potpuno električni doseg od više od 500 km, CUPRA Born pridonijet će smanjenju globalnih emisija CO2 i ispunjavanju europskih ciljeva. No ovo vozilo nudi puno više toga", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave marki CUPRA i SEAT. "Zahvaljujući njegovu emotivnom sportskom karakteru želimo da sljedeći naraštaj mladih pustolova bude dio te transformacije. Zato će se CUPRA koristiti nekonvencionalnim prodajnim modelima radi dopiranja do novih kategorija kupaca i izdizanja marke CUPRA izvan okvira tradicionalnog."

Uz uobičajene modele vlasništva, CUPRA Born nudit će se i uz ugovore o pretplati po mjesečnoj naknadi koja će obuhvaćati upotrebu vozila i druge povezane usluge. To je korak koji će marki CUPRA omogućiti svladavanje izazova na tržištu.

Stimulirajući dizajn, električne performanse i nekonvencionalan, avanturistički karakter ono su po čemu se CUPRA Born posebno ističe. On označava početak novog doba za marku CUPRA te se pridružuje ponudi marke unutar koje se, u kombinaciji s plug-in hibridnim varijantama modela CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer i CUPRA Formentor, mahom koriste strujom radi poboljšanja performansi.

CUPRA Born novo je poglavlje za novo doba. On predstavlja kombinaciju naprednoga pogonskog sustava, tehnologija upravljanja baterijom radi pružanja trenutačnih performansi te dizajna po kojem se marka CUPRA ističe među konkurencijom. On je ujedno prvi model marke koji će se kupcima isporučivati uz koncept neutralnih neto emisija CO2, u okviru kojega se u opskrbnom lancu upotrebljava energija dobivena iz obnovljivih izvora. Preostale, neizbježne emisije kompenziraju se ulaganjima u ekološke projekte koji su certificirani u skladu s najstrožim standardima.

Dizajniran i razvijen u Barceloni, u sjedištu u Martorellu, a proizvodnja modela CUPRA Born započet će u rujnu u njemačkoj tvornici u Zwickauu.

 

 

10 ključnih karakteristika modela CUPRA Born

1. CUPRA Born prvo je potpuno električno vozilo marke koje predstavlja savršenu kombinaciju elektrifikacije i performansi. Ovaj će model predvoditi ekspanziju marke na nova tržišta te osigurati učinkovitiji i održiviji prodajni model.


2. Počivajući na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna, CUPRA Born prvo je vozilo ove marke s konceptom neutralnih neto emisija CO2.


3. Vanjski dizajn modela CUPRA Born odlikuje se snažnim sportskim karakterom koji odiše agilnošću i performansama te kombinacijom dinamičnih površina i tehničkih detalja. Unutrašnjost ovoga električnog vozila razvijena je kako bi se iskoristila digitalizacija i stvorio sofisticiran, stilski putnički prostor uz implementaciju ekološke osviještenosti. To se, na primjer, očituje u serijskim sportskim sjedalima razvijenima u okviru partnerstva s organizacijom SEAQUAL® INITIATIVE, a ona sadrže održive materijale proizvedene od plastičnog otpada izvađenog iz oceana. Koncept unutrašnjosti odlikuje se ugodnom atmosferom, sportskim karakterom i usmjerenošću na vozača zahvaljujući kolu upravljača CUPRA sa satelitskim gumbima i podupirućom središnjom konzolom te sportskim sjedalima.


4.  CUPRA Born odlikuje se suvremenim sportskim karakterom zahvaljujući sustavu DCC u kombinaciji sa sportskim ovjesom i sustavom ESC Sport, progresivnom upravljaču, većim kočnicama i širim gumama montiranim na 20" kotačima od lakog metala.


5. Prvo potpuno električno vozilo marke bit će dostupno uz dva stupnja izlazne snage: 150 KS (110 kW) i 204 KS (150 kW); uz verziju s većom izlaznom snagom bit će dostupna opcija za povećanje performansi e-Boost (1) kojom će se izlazna snaga povećati do vrijednosti od 231 KS (170 kW).

 

 

6. CUPRA Born nudi trenutačne performanse, uz ubrzanje od 0 do 50 km/h za svega 2,6 s* te od 0 do 100 km/h za svega 6,6 s**.


7.  CUPRA Born počiva na naprednoj tehnologiji litij-ionske baterije te nudi doseg od oko 540 km* (uz paket baterije od 77 kWh). Kompatibilan je s punjačem za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC) od 125 kW (za paket baterije od 77 kWh), što znači da ponovno može prijeći udaljenost od 100 km nakon svega 7 minuta punjenja. CUPRA Born također može biti opremljen toplinskom pumpom radi poboljšanja autonomije u hladnim uvjetima.


8. CUPRA Born opremljen je najnovijom dostupnom tehnologijom, uključujući Head-up zaslon s proširenom stvarnošću.


9. Povezivostu modelu CUPRA Born ide korak dalje uz novo razvijenu aplikaciju "My CUPRA" koja omogućuje pristup cijelom nizu funkcija i značajki.


10. Dizajniran i razvijen u Barceloni, u sjedištu u Martorellu, a proizvodnja modela CUPRA Born započet će u rujnu u njemačkoj tvornici u Zwickauu.

 

 

CUPRA Born nekonvencionalni je model koji osigurava električne performanse zahvaljujući upotrebi najnaprednije tehnologije električnoga pogonskog sustava, čime se duh marke CUPRA nadopunjuje elektrificiranom značajkom.

CUPRA Born predstavlja sljedeću fazu razvoja marke, a dok automobilska industrija u sve većoj mjeri zauzima ekološki osviješten stav, elektrifikacija je ključna. Marka CUPRA već je puno uložila u tehnološki razvoj i na tržište uvela plug-in hibridne verzije modela CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer i CUPRA Formentor. Novo je doba također u potpunosti električno.

CUPRA Born odlikuje se najnaprednijom tehnologijom potpuno električnog pogonskog sustava: verzije električnog motora od 150 KS (110 kW) ili 204 KS (150 kW) prenose energiju na stražnje kotače, a s njima je povezan paket litij- ionske baterije vrhunskih performansi s kapacitetom do 58 kWh koji osigurava golem doseg od oko 420 km*. No noviteti tu nipošto ne prestaju.

CUPRA Born odlikuje se višom razinom performansi te uz dodatnu mogućnost dodavanja paketa e-Boost1 najveća izlazna snaga može doseći do 170 kW, a paketi baterije snage do 77 kW omogućuju doseg od oko 540 km* i još dulji užitak u vožnji.

Performanse modela CUPRA Born u skladu su s njegovim stimulirajućim stilom. Vozilo je dizajnirano tako da odiše karakterom i pobuđuje emocije od trenutka kada ga ugledate. Markantan karakter i rafinirane linije sustava osvjetljenja u prednjem dijelu vozila, udubine u poklopcu motora i okvir amblema CUPRA osiguravaju impresivan izgled koji odiše snagom.

Dinamičan karakter proteže se i u unutrašnjosti vozila. Pažnja je uvelike bila usmjerena na vozača, kao što je slučaj u svim vozilima marke CUPRA, no putnički je prostor izveden tako da ugosti sve putnike sa stilom i udobnošću, a sve to popraćeno je ekološkom osviještenošću.

 

 

Čitav niz materijala u unutrašnjosti posreduje sportski karakter, sofisticiranost i kvalitetu, uključujući serijska sportska sjedala koja sadrže materijal SEAQUAL® Yarn od reciklirane plastike izvađene iz mora. Opcijska sportska sjedala izrađena su od materijala DINAMICA® te također sadrže reciklirane materijale. Pristup ekološkoj osviještenosti marke CUPRA obuhvaća puno više toga od energije kojom se pokreću njezina vozila.

Od kola upravljača CUPRA do raznih bakrenih akcenata, CUPRA Born punokrvni je član obitelji vozila ove marke.

Ovo električno vozilo s vrhunskim performansama spremno je za digitalni život te sadrži infotainment sustav najnovije generacije, pristup online uslugama, ekosustav koji pršti od aplikacija koje se mogu preuzeti, sigurnosne i servisne značajke te daljinski pristup.

Svemu se može jednostavno i intuitivno pristupiti putem serijskog lebdećeg 12" infotainment zaslona visoke razlučivosti unutar vozila CUPRA Born, a ako se ne nalazite u blizini vozila, to možete učiniti putem novo razvijene aplikacije "My CUPRA".

Aplikacija "My CUPRA" omogućuje pristup upravljanju vozilom CUPRA Born te omogućuje kontrolu nad cijelim nizom značajki, uključujući punjenje, bez obzira na to jeste li u pokretu ili kod kuće. CUPRA Born nikada vas neće ostaviti na cjedilu jer dodatnih 100 km dosega možete ostvariti uz svega 7 minuta punjenja na mreži za punjenje od 125 kW.

No CUPRA Born ne mijenja samo način na koji svijet gleda na električna vozila, već također izaziva tradicionalne prodajne pristupe.

Kako bi mogla pružiti odgovor na zahtjeve nove generacije vozača te osigurati učinkovitiji i održiviji prodajni model za marku, drugi strateški stup marke CUPRA bit će implementacija nove distribucijske strategije. Uvođenje modela CUPRA Born na tržište sa sobom će donijeti implementaciju agencijskog modela, revolucionarnog sustava koji će ojačati internetsku prisutnost marke.

Uz tradicionalne prodajne načine, CUPRA Born nudit će se i uz ugovore o pretplati po mjesečnoj naknadi koja će obuhvaćati upotrebu vozila i druge povezane usluge.

Novom strategijom otvorit će se vrata za prodiranje na nova međunarodna tržišta i povećati prisutnost marke u zemljama s najvišom stopom elektrifikacije. Uz njegovih 540 kilometara dosega i stilski dizajn, marka se nada da će moći proširiti svoju bazu kupaca i privući nove, poglavito one koji su u potrazi za najnaprednijom tehnologijom s minimalnom stopom utjecaja na okoliš jer će se određene komponente ovoga modela proizvoditi od recikliranih plastičnih materijala.

CUPRA Born ubrzat će električnu transformaciju i istovremeno zadržati emotivnost kada je riječ o ljubavi prema automobilima i vrhunskim doživljajima vožnje.

 

 

Pogonski sustav

Ispod vanjštine modela CUPRA Born krije se jedan od najnaprednijih električnih pogonskih sustava koji je ova marka s vrhunskim performansama ikada ugradila u jedno od svojih vozila. Osiguravajući električne performanse, on predstavlja novo poglavlje u priči o marki.

Kod modela CUPRA Born pogonjeni se kotači nalaze u stražnjem dijelu vozila kako bi se osigurao izraženiji sportski karakter. Pogonski sustav ovoga potpuno električnog vozila sa sinkronim motorom s permanentnim magnetom odlikuje se najvećim momentom većim od 16 000 o/min, a smješten je iznad stražnje osovine i ispred središta kotača. Okretni moment prenosi se upotrebom mjenjača s jednom brzinom i diferencijalom, čime se isporuka snage čini besprijekornom radi pružanja prirodnih performansi.

Dostupne su dvije varijante modela CUPRA Born: prva se odlikuje snagom od 150 KS (110 kW) i okretnim momentom od 310 Nm, dok također postoji verzija sa snagom od 204 KS (150 kW) i okretnim momentom od 310 Nm.

No dinamične performanse ne završavaju ovdje jer je marka CUPRA otišla još jedan korak dalje. CUPRA Born također će se nuditi s paketom performansi e- Boost1 koji performanse podiže na jednu sasvim novu razinu te povećava izlaznu snagu na vrijednost do 231 KS (170 kW); e-Boost1 će biti dostupan s dvjema baterijskim verzijama: baterijom od 77 kWh koja osigurava ubrzanje od 0 do

100 km/h za 7 sekundi i doseg od oko 540 km* te baterijom od 58 kWh kojom se ubrzanje od 0 do 50 km/h smanjuje na svega 2,6 s*, a ubrzanje od 0 do 100 km/h na svega 6,6 sekundi*** uz doseg od oko 420 km*.

CUPRA Born koristi se litij-ionskom baterijom s više vrećastih ćelija i sustavom vodenog hlađenja koja je smještena na niskom i središnjem položaju unutar vozila kako bi se osiguralo najbolje težište i smanjio utjecaj težine paketa. Ona time postaje prednošću kojom se osiguravaju još izraženije performanse.

Aluminijska struktura pričvršćena je na karoseriju modela CUPRA Born, čime se povećava ukupna krutost.

"CUPRA Born odlikuje se zaista naprednom tehnologijom električnoga pogonskog sustava pomoću koje se ostvaruje uzbudljiva vožnja u prvom potpuno električnom vozilu marke CUPRA", rekao je Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marki CUPRA i SEAT nadležan za područje istraživanja i razvoja. "CUPRA Born dokaz je da su elektrifikacija i performanse savršena kombinacija, on unosi revoluciju na tržište te pridonosi smanjenju emisija CO2, i to bez ikakvih kompromisa - iako je ekološki osviješten, istovremeno je iznimno dinamičan i uzbudljiv."

 

 

Baterijske verzije imaju izlaznu snagu od 45 kWh, 58 kWh ili 77 kWh. Uz doseg od oko 540 km*, uz jedno punjenje u skladu sa službenim WLTP ciklusom vožnje, CUPRA Born spreman je za postizanje vrhunskih rezultata u stvarnom svijetu.

Učinkovitosti sustava pridonose integrirani sustav upravljanja toplinom koji regulira temperaturu baterije i osigurava da ona optimalno radi. Baterija sadrži osnovnu ploču s integriranim kanalima za vodu koji su povezani s optokom rashladnog sredstva.

No kod elektrifikacije nije riječ samo o dosegu vozila - vremena punjenja također su nevjerojatno važan pokazatelj iskoristivosti, a CUPRA Born ima idealne predispozicije za to.

Ovo električno vozilo vrhunskih performansi može ostvariti dodatnih 100 km dosega nakon svega 7 minuta punjenja na stanici za punjenje od 125 kW, zbog čega će standardne vožnje biti jednostavne i lake kao što je to slučaj kod motora na izgaranje. No čak i ako razina napunjenosti baterije iznosi tek 5 %, ona se može povećati na 80 % za svega 35 minuta.

CUPRA Born može se prilagoditi i puniti kako putem mreža za punjenje izmjeničnom (AC) tako i istosmjernom (DC) strujom, zbog čega ćete uvidjeti da je punjenje baterije brzo, jednostavno i nekomplicirano, bez obzira na to jeste li u pokretu ili kod kuće.

Marka CUPRA isporučit će ono rješenje za punjenje koje u najvećoj mjeri odgovara pojedinačnim potrebama kupaca, zbog čega će CUPRA Born moći ostati neizostavan dio njihova života. Putem mogućnosti za punjenje koje marka nudi kupci mogu postaviti stanicu za punjenje Wallbox specifičnu za marku CUPRA - CUPRA Charger (koja funkcionira prema načelu "plug&play"), CUPRA Charger Connect (koja nudi Wi-Fi vezu) ili CUPRA Charger Pro (koja nudi 4G i Wi- Fi vezu) - čime im se pruža potpuna kontrola nad time kako i kada će puniti bateriju svojeg modela CUPRA Born. 

Naposljetku, aplikacija CUPRA Easy Charging upravlja svime u vezi s punjenjem: bez obzira na dostupnu infrastrukturu za punjenje, kontrola vam je uvijek nadohvat ruke.

 

 

Vozni postroj

CUPRA Born dokaz je da vožnja električnih automobila može biti uzbudljiva: elektrifikacija i performanse savršena su kombinacija kada je riječ o modelu CUPRA Born.

CUPRA Born temelji se na arhitekturi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna, a ta modularna električna pogonska matrica predstavlja platformu koju su inženjeri marke CUPRA iskoristili na najbolji mogući način kako bi stvorili vozilo kojemu nema premca.

Istaknute značajke obuhvaćaju poznate tehnologije za jamčenje robusnosti voznog postroja kao što su prednje MacPherson opruge i napredni dizajn s
5 spona u stražnjem dijelu kako bi se stvorili sigurna platforma i dovoljno prostora za iskorištavanje izlazne snage baterije.

Uz bateriju smještenu u središnjem dijelu između osovina, raspodjela težine ima gotovo savršen omjer od 50 : 50, a težište je postavljeno nisko, zbog čega CUPRA Born ima dobru osnovnu prilagodljivu arhitekturu kako bi se osigurali jedinstven emotivan osjećaj i sportska završna obrada marke CUPRA. Inženjerski je tim uložio golem trud kako bi osigurao da CUPRA Born opravda činjenicu što ga krasi ikonični bakreni amblem marke.

Više od 30 000 km prijeđenih u dnevnim i noćnim testiranjima te različiti scenariji testiranja utrošeni su na prilagodbu postavki prigušivača i amortizera kako bi se osiguralo da razne postavke sustava adaptivne regulacije voznog postroja (DCC) - uključujući postavku CUPRA - u kombinaciji s dobro usklađenim sportskim ovjesom budu dorasle očekivanjima svakoga tko sjedi za kolom upravljača. Stoga vožnja nikada neće razočarati, bez obzira na to nalazi li se vozilo u modusu Range, Comfort, Individual ili CUPRA.

Integracijom progresivnog upravljača kako bi se vozaču zajamčila potpuna kontrola, specifičnog sustava ESC Sport i poboljšanog sustava aktivacije kočnica osjećaj vožnje u modelu CUPRA Born na najvišoj je razini, bez obzira na uvjete.

Budući da ovo električno vozilo s vrhunskim performansama profitira od rekuperacije sile kočenja - do nevjerojatnih 0,3 g kada se papučica gasa otpusti, a motor radi kao generator za povrat energije u bateriju (to se u većoj mjeri događa kada se odabere modus "B", a ne "D") - trošenje kočnica uvelike je smanjeno.

Dimenzije vozila imaju veliku ulogu u postizanju dinamične agilnosti modela CUPRA Born. On je dugačak svega 4322 mm, širok 1809 mm, visok 1537 mm te ima međuosovinski razmak od 2767 mm. Jamstvo da će prvo potpuno električno vozilo marke CUPRA ispunjavati najstrože zahtjeve ne počiva samo na mehaničkoj sofisticiranosti, već i na što boljoj optimizaciji kotača i guma.

Inženjeri su razvili tehnologiju širih guma koje se montiraju na model CUPRA Born kako bi zajamčili da one osiguravaju savršen omjer između performansi i učinkovitosti. Uz gume od 215 mm koje su dostupne uz cijeli niz kotača od lakog metala veličine između 18" i 20", CUPRA Born također će biti dostupan sa širom gumom od 235 mm radi postizanja optimalnih performansi uz održavanje ukupne učinkovitosti modela CUPRA Born.

 

 

Vanjski dizajn

Dizajn modela CUPRA Born ispunjava više svrha od jedne: on ne samo da skreće sve poglede na sebe, već i daje do znanja da električna vozila ne moraju biti bezlična te da je električna mobilnost uzbudljiva. Dizajn modela CUPRA Born  ističe ključne karakteristike električnih vozila: impresivne performanse, dinamičnost, ugodnu vožnju i oduševljenje.

Stoga je vanjski dizajn modela CUPRA Born nekonvencionalan, jedinstven i emotivan. Elektrifikacija nije proturječje za marku koja isporučuje vrhunske performanse, već je to način na koji se marka može pripremiti za budućnost.

"Dizajn modela CUPRA Born ima brojne odlike - on se odlikuje tradicionalnim markantnim izgledom marke CUPRA, dok istovremeno posreduje suvremenost naprednoga električnog pogonskog sustava vozila", rekao je Jorge Díez, direktor dizajna marki CUPRA i SEAT. "On pršti od snažnog karaktera marke CUPRA koji odiše agilnošću i performansama te kombinacijom dinamičnih površina i tehničkih detalja."

Model CUPRA Born posreduje snažan karakter marke CUPRA koji odiše agilnošću i performansama. On objedinjuje dinamične površine uz dalekosežnu upotrebu vanjske boje i tehničkih detalja radi stvaranja dizajna koji se odlikuje sportskim karakterom i elegantnošću.

Prednji dio modela CUPRA Born osigurava prvi vizualni dojam i pobuđuje emocije od trenutka kada ga ugledate. On zrači osobnošću, elegancijom i usredotočenošću.

Izgled prednjeg dijela vozila ostvaruje se novodizajniranim LED glavnim svjetlima i nižim otvorima osmišljenima za odvođenje zraka prema hladnjaku - ovaj konkavni gornji dio doima se poput nosa morskog psa, a svojom markantnošću pravo je oličenje snage.

U donjem su dijelu smješteni otvori za zrak s bakrenim okvirom, a iako je električnim vozilima potrebna manja količina zraka od vozila s motorom na izgaranje, radi optimizacije pogonskog sustava i dalje su potrebne toplinske karakteristike. Kombinacija inženjerskih zahtjeva i pristupa dizajnu pomaže pri postizanju savršene ravnoteže između oblika i funkcije.

Poklopac motora odlikuje se 3D oblicima koji dodatno lome svjetlo koje pada na njega te tako unosi dodatnu živahnost u prednji dio modela CUPRA Born. Istovremeno, izraženi akcenti na vrhu glavnih svjetala i duž bočnih dijelova pridonose pobuđivanju sportskog karaktera vozila.

Impresivna LED tehnologija osvjetljenja iznimno je važan čimbenik u postizanju konačnog izgleda modela CUPRA Born. Svjetlosni potpis je jedinstven i trenutačno prepoznatljiv, a upotpunjen je malim trokutima na bočnim dijelovima svjetala. Tehnologija osvjetljenja obuhvaća i animiranu ceremoniju dok se približavate vozilu i pokrećete ga, zbog čega će doživljaj vozila biti još bolji.

Završni je detalj u pogledu dizajna prednjeg dijela vozila svakako bakreni amblem CUPRA. Uokviren u samom prednjem dijelu poklopca motora između dviju markantnih linija koje pogled usmjeravaju dolje prema natpisu CUPRA, njegov položaj i dizajn pridonose općem dojmu o kvaliteti vozila.

I dok pogled luta dalje do bočnog profila modela CUPRA Born, promatračevo će oko primijetiti A stup kojim ne samo da se osigurava elegantniji izgled koji pršti od performansi, već koji služi i kao funkcijski aspekt u poboljšanju protoka zraka iznad vozila te omogućuje integraciju Head-up zaslona u putničkom prostoru.

Četiri dodatna elementa osiguravaju da izgled automobila bude markantan, sportski i nevjerojatno usredotočen. Jedan od njih jest protočni aerodinamični element na bočnim pragovima, pri samom dnu vozila, a to je element koji je izveden u kontrastnoj boji s obzirom na boju karoserije vozila. Drugi su element oštre linije koje se protežu cjelokupnom dužinom karoserije i stvaraju elegantan izgled potpuno električnog modela CUPRA Born s vrhunskim performansama.

Treći je element izvedba C stupa kojom se stvara dojam kao da krov vozila lebdi. Stup se odlikuje trodimenzionalno teksturiranom površinom u drugoj boji kako bi se stvorio dojam lakoće u bočnom dijelu, no i usredotočenosti i dinamičnosti.

Naposljetku, tu je dizajn kotača, ikonični element dizajna vozila i akcent po kojem će se ovo vozilo isticati u gomili i s većih udaljenosti. Izgled modela CUPRA Born upotpunjava šest vrhunskih izvedbi dizajna kotača veličine 18", 19" i 20".

Te izvedbe dizajna kotača od lakog metala uključuju aerodinamične umetke i bakrene akcente. Umetcima se poboljšava aerodinamika, zahvaljujući čemu CUPRA Born može u cijelosti iskoristiti svoju učinkovitost i vrhunske performanse. Strojna obrada s bakrenim akcentima čini ih još prepoznatljivijima.

Linije CUPRA Born protežu se oko vozila i sežu sve do stražnjeg dijela vozila. Stražnji spojler besprijekorno je spojen s C stupom te odvlači pogled s bočnog dijela vozila na stražnji. A uz integrirani difuzor u boji vozila kojim se stražnji dio vozila obogaćuje na prirodan način te posreduje sportski i aerodinamičan karakter, stražnji dizajn modela CUPRA Born uokviren je kako u gornjem tako i u donjem dijelu.

Stražnje svjetlo "coast-to-coast" ne osigurava samo impresivno osvjetljenje, već mu LED tehnologija podaruje i napredniji izgled. No sustav također pridonosi dojmu širine, zbog čega će vozilo posredovati višu razinu sigurnosti dok mu se budete približavali.

Stražnji je poklopac izveden okomito na branik, čime se dizajn čini besprijekornim i istovremeno poboljšava dojam snage. Na najnižem su dijelu smješteni registracijska pločica, katadiopteri i tehnički elementi unutar područja koje je okruženo vanjskom bojom vozila. Takvim se pristupom posreduje bolji osjećaj sofisticiranosti.

Uz paletu od ukupno šest boja koje je moguće odabrati (Vapor sivu, Glacial bijelu, Geyser srebrnu, Rayleigh crvenu, Quasar sivu i ekskluzivnu Aurora plavu), osobnost modela CUPRA Born može se upotpuniti kako bi odgovarala svačijem ukusu, no i kako bi se istaknuli karakter i usredotočenost prvog potpuno električnog automobila marke s vrhunskim performansama.

 

 

Dizajn unutrašnjosti

Prije no što uđete u model CUPRA Born, njegov se izvrstan dojam posreduje snopom svjetla koji izvire iz vanjskog zrcala i kojim se logotip CUPRA projicira na tlo ispred vas. To je samo najava besprijekornoga stila i osobnosti koji vas očekuju unutar putničkog prostora.

Izražene linije, karakteristične površine i dramatični krojevi te izvedbe materijala definiraju novi, vrlo emotivan jezik dizajna.

Dok vozač sjeda na svoje mjesto u sportskim sjedalima i stavlja ruke na kolo upravljača specifično za marku CUPRA, kvalitete stila, električnih performansi i nekonvencionalnog hvatanja ukoštac s izazovima modela CUPRA Born postaju još očiglednijima.

Unutrašnjost vozila usavršena je kako bi se pripremila na digitalizirani svijet. U središtu prostora nalazi se serijski, lebdeći 12" dodirni zaslon, a on je integriran pod blagim kutom kako bi vozaču omogućio savršenu preglednost te pristup cijelom nizu funkcija na jednostavan i intuitivan način.

No dok vam pogled s kola upravljača prelazi na manji, fokusiraniji kombinirani instrument, pojednostavljen izgled koji pruža najrelevantnije podatke posreduje dojam potpune jasnoće. U manjem digitalnom kokpitu također su smješteni gumbi za promjenu stupnjeva prijenosa i parkirnu kočnicu.

U svijetu u kojemu je veličina zaslona ključna, to se možda ne doima toliko intuitivnim, no postoji dobar razlog zašto je ovo područje putničkog prostora izvedeno što jednostavnije.

Zahvaljujući sustavu Head-up zaslona s proširenom stvarnošću, kojim se ključne informacije projiciraju na vjetrobransko staklo te se doimaju kao da se polažu preko stvarnog svijeta, informacije sustava potpora za vozača, podaci o brzini i obavijesti navigacijskog sustava prikazuju se izravno u vidnom polju vozača, čime se poboljšava cjelokupan dojam vožnje i ističe putnički prostor koji je jasno usmjeren na vozača.

Nova platforma MEB pruža nove mogućnosti za dizajn unutrašnjosti, a njome se poboljšava prostor inteligentnom upotrebom prostora za pohranu i funkcijskih područja kao što je središnja konzola, u kojoj su objedinjeni najviši stupanj mogućnosti pohrane i elegantne izvedbe materijala. Ta je značajka izvedena u istom materijalu s neoprenskim izgledom poput sportskih sjedala, čime se stupanj kvalitete u unutrašnjosti dodatno povećava.

Sve linije instrumentne ploče usmjerene su prema vozaču, dok je jasnija, skulpturalna površinska obrada predviđena za područje u stražnjem dijelu vozila, čime se stvaraju dva jasno odvojena prostora.

Unutrašnjost ističe predanost održivosti marke CUPRA kojom se smanjuje utjecaj na okoliš - a to čini uz puno više parametara nego što je isključivo smanjenje ugljičnih emisija. U pogledu toga, u unutrašnjosti modela CUPRA Born upotrebljavaju se reciklirani materijali.

Središnji dio sportskih sjedala proizveden je od materijala SEAQUAL® Yarn koji se sastoji od oporabljene plastike izvađene iz mora.

Morski otpad naplavljen na plaže, izvučen s dna i površina oceana ili koji u oceane dospijeva putem rijeka i estuarija vadi se u okviru programa čišćenja i sortira prema različitim vrstama materijala. Plastični se dio čisti i pretvara u oporabljenu plastiku izvađenu iz mora te naposljetku u lijepe, nove i održive proizvode od kojih se sastoje i sportska sjedala u modelu CUPRA Born.

Unutrašnjost može biti opremljena cijelim nizom boja koje pridonose osjećaju prostranosti i kvalitete, dok upotreba 3D efekata i površina obogaćuje dojam suvremenosti, sofisticiranosti i živahnosti.

Jedan od odabranih materijala jest DINAMICA® koji se sastoji od ekološki prihvatljivih mikrovlakana, a on se može upotrijebiti kako za obloge vrata tako i za presvlake. Postoje dvije različite verzije u pogledu završne izvedbe boje, a vozač može birati između tamnoplave ili sive.

Prostor unutrašnjosti idealno je iskorišten zahvaljujući dimenzijama modela CUPRA Born: njegov međuosovinski razmak iznosi 2767 mm, zahvaljujući čemu ima proporcije potrebne za pružanje komfora vozaču i ostalim putnicima, dok kapacitet prtljažnika iznosi 385 litara.

Kada se sjedne na stražnja sjedala u vozilu, osjećaj prostranosti posreduje se upotrebom kombinacije tamnih i svijetlih boja. Svjetlije boje posreduju osjećaj svježine, dok tamnije nijanse odišu boljim osjećajem stabilnosti.

 

 

Povezivost

CUPRA Born ne predstavlja samo vrhunac elektrifikacije i performansi, već je također spreman postati dijelom digitalnog ekosustava. Stoga su u njemu integrirana najnaprednija rješenja za infotainment sustav i povezivost pomoću kojih kupci mogu ostati u kontaktu s ostatkom svijeta.

Sve je važniji aspekt društvenoga života taj što svoje digitalne živote možemo ponijeti sa sobom u vozilo, pri čemu se automobilski sektor pridružuje suvremenom svijetu i postaje sastavnim dijelom našeg života, no na način koji nikada ne umanjuje užitak u vožnji.

Digitalni kokpit u modelu CUPRA Born predstavlja vrhunac pristupa digitalizaciji unutrašnjosti. Zaslon omogućuje bolju funkcionalnost uz potpunu jasnoću, čime vozači mogu saznati informacije koje su najvažnije za njih i njihovu vožnju. S mogućnošću potpune prilagodbe, kupcima se mogu prikazivati informacije koje su im potrebne, a zaslon pruža viši stupanj jasnoće te stvara emotivniji, usredotočeniji prikaz koji je u skladu s karakterom vozila i suvremenošću kojom zrači.

Unutar vozila, u čijoj se srži nalaze performanse, potreba za fokusiranjem na cestu ispred vozila još je važnija. To je razlog zašto se u modelu CUPRA Born nalazi Head-up zaslon s proširenom stvarnošću koji projicira informacije na vjetrobransko staklo, a te su informacije, na primjer, obavijesti sustava potpora za vozača, podaci o brzini i informacije navigacijskog sustava, no vozačeve oči počivaju u stvarnom svijetu, zbog čega će vožnja biti jasnija i intuitivnija uz manje odvraćanja pozornosti.

Sustavi su prošireni serijskim lebdećim 12" infotainment sustavom koji utjelovljuje najnoviju tehnološku generaciju ove marke s vrhunskim performansama. Sadržavajući zaslon veličine 1560 × 700 piksela, sustav objedinjuje prednosti unosa putem dodirnog zaslona, fizičkih gumba i upravljanja glasovnim naredbama.

Infotainment sustav može prikazivati cijeli niz podataka i informacija, uključujući 3D navigaciju, glazbu, kontakte i cijeli niz dodatnih funkcija. To je poveznica pomoću koje će kupci uvijek biti povezani.

Bežični sustav Full Link osigurat će da se infotainment sustav modela CUPRA Born može povezati kako sa sustavom Apple CarPlay tako i Android Auto (funkcije dostupne ovisno o tržištu). Stoga, bez obzira na to želite li u vozilo unijeti svoj popis kontakata, glazbu - koju možete slušati u iznimno dinamičnoj kvaliteti zahvaljujući sound sustavu Beats s devet zvučnika - ili sustav karti, svi će oni biti dostupni te ćete im moći pristupiti i upravljati njima na kontroliran, intuitivan i siguran način.

U svijetu u kojem tehnologija glasovnih pomoćnika postaje sve važnijim čimbenikom, u model CUPRA Born integriran je i sustav prepoznavanja glasovnih naredbi. To je vjerojatno jedan od najprirodnijih načina za interakciju s uređajima koji istovremeno smanjuje stupanj odvraćanja pozornosti jer ne postoji potreba za skretanjem pogleda s ceste ispred vozila.

Tehnologijom kapacitivnog dodira poboljšava se interakcija te upotreba sustava čini reaktivnom i preciznom. Dodirni kliznici pridonose jednostavnosti upotrebe, a pomoću njih moguće je upravljati klima-uređajem Climatronic te jačinom zvuka.

Sustav se može upotrebljavati za pronalazak navigacijskih informacija ili pretraživanje glazbe na sigurniji i jednostavniji način. Jednostavno izgovorite riječi za aktivaciju na španjolskom jeziku "Hola, Hola" i već ćete moći komunicirati sa sustavom. (dostupno na određenim jezicima)

No ono što ima sve veću važnost jest razina povezanosti s vanjskim svijetom. Stoga se u samoj srži modela CUPRA Born nalazi tehnologija CUPRA CONNECT u kombinaciji s novo razvijenom aplikacijom "My CUPRA".

Aktivacijom tehnologije CUPRA CONNECT aktiviraju se online usluge te je u vozilu dostupna povezivost. Kupci će moći upravljati postupkom punjenja baterije putem aplikacije "My CUPRA" te postaviti točan željeni postotak razine napunjenosti baterije kako bi ona bila spremna za polazak. Klimatizacija se također može aktivirati na daljinu, a ciljna temperatura postaviti unaprijed ili automatski nakon otključavanja vrata, uključujući grijanje vozačeva i suvozačeva sjedala.

Usto je moguće planiranje, i to prilagodbom postupka punjenja i klimatizacije određenom rasporedu putem individualiziranih profila ili slanjem sljedećeg odredišta putem aplikacije "My CUPRA" u navigacijski sustav.

Također, navigacijski sustav nadograđen je pristupom online značajkama kao što su online navigacija s ažuriranim prometnim informacijama, upravljanje govornim naredbama normalnim govorom ili provjera lokacija stanica za punjenje.

Svrha ugrađene SIM kartice nije samo održavanje kontakta s našim digitalnim životima, već i osiguravanje veće razine sigurnosti u vozilu jer će korisnici profitirati od usluge poziva u nuždi eCall. Ako dođe do sudara, vozilo može stupiti u izravan kontakt s hitnim službama, bilo manualno ili automatski. U slučaju najgoreg scenarija, vozilo može proslijediti važne podatke, uključujući lokaciju vozila, vrstu motora i broj putnika, čime će im se lakše pružiti pomoć.

A kako bi se osiguralo da se veza nikada ne prekine, CUPRA Born sadrži standardni Qi protokol za indukcijsko punjenje mobilnih uređaja.

 

 

Sigurnost i praktičnost

CUPRA Born na prvo mjesto postavlja tehnologiju, a njegova bogata ponuda dostupnih sigurnosnih i praktičnih sustava znači da je kod njega riječ o vozilu s vrhunskim performansama koje s lakoćom prati svakodnevni život te je ujedno jedno od najsigurnijih u svojem segmentu.

Ponuda sustava opsežna je i sveobuhvatna: prediktivna automatska regulacija razmaka, Travel Assist, Side i Exit Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova, Emergency Assist i Pre-Crash Assist. Svi sustavi potpora i njihovi pokazivači koji vozaču pružaju vrijedne informacije nalaze se unutar vidnog polja vozača, i to zahvaljujući sustavu Head-up zaslona s proširenom stvarnošću.

Sustavi u vozilu koriste se podacima koje pruža cijeli niz integriranih senzora, bez obzira na to je li riječ o radarima, kamerama ili ultrazvučnim senzorima, a informacije dobivene iz vanjskih izvora pomažu pri stvaranju predodžbe o okolini vozila i svim mogućim opasnostima.

Prediktivni sustav ACC određuje poziciju modela CUPRA Born na temelju cestovnih i GPS podataka koje pruža navigacijski sustav, čime se omogućuje ispravljanje brzine vozila ovisno o vrsti ceste koja je pred njim - zavoji, kružni tokovi, raskrižja, ograničenja brzine i naseljena područja. Taj inteligentni sustav može prilagoditi brzinu vozila pri promjeni ograničenja upotrebom informacija iz prednje kamere i sustava prepoznavanja prometnih znakova.

Sustav Travel Assist koristi se informacijama iz sustava ACC i Lane Assist za aktivno zadržavanje vozila u sredini voznog traka i prilagodbu brzine tijeku prometa - pružajući vožnju s potporom u cijelom rasponu brzina.

Tehnologija sustava Side i Exit Assist popunjava praznine koje nastaju uslijed mrtvih kutova te izdaje vizualna i zvučna upozorenja ako vam se približava nešto što niste mogli uočiti. Sustav upozorenja pri izlasku iz vozila Exit Warning izdaje zvučno upozorenje kada se netko ili nešto približava modelu CUPRA Born nakon što ga parkirate i želite izaći iz vozila.

Ovo električno vozilo također se koristi prednostima sustava Emergency Assist, čime se osigurava da će vozač ostati usredotočen na vožnju te da mu pozornost neće odvraćati vizualna i zvučna upozorenja. Ako reakcija vozača izostane, vozilo može izdati kočione trzaje, a ako se time ništa ne postigne, vozilo se može zaustaviti do punog stanja mirovanja i aktivirati uređaj za svjetlosno upozorenje. Nakon što se zaustavi, vozilo može stupiti u izravan kontakt s hitnim službama upotrebom sustava eCall.

Svi su sustavi osmišljeni tako da osiguraju nevjerojatnu razinu sigurnosti, i to bez osjećaja da se vozaču oduzima mogućnost kontrole. To je važan aspekt u vozilu marke CUPRA koja uvijek u samo središte pozornosti postavlja sve potrebe vozača.

Uz dodatne sustave kao što je Light Assist, koji može mijenjati duga i kratka svjetla ovisno o prometu iz suprotnog smjera u sumrak, kamere za prikaz iz ptičje perspektive Top View radi omogućavanja manevriranja i inteligentne potpore pri parkiranju, CUPRA Born ne ispunjava samo dinamične potrebe marke CUPRA, već i pruža razinu sigurnosti koja još nikada nije bila toliko napredna.

 

 

* Model CUPRA Born trenutačno nije dostupan u prodaji te mu predstoji tipsko odobrenje. Prikazani tehnički podaci okvirni su i mogu se promijeniti. Dostupna snaga (kW) i ubrzanje vozila u svakom trenutku ovise o razini napunjenosti baterije i njezinoj temperaturi. Slike se upotrebljavaju isključivo u simbolične i informativne svrhe te možda neće odgovarati vozilu u serijskoj proizvodnji.

Električni doseg vozila razlikuje se ovisno o nizu čimbenika kao što su svojstva terena, vremenski uvjeti, razina opterećenosti vozila (putnici + prtljaga), starost i stanje baterije, odabrana opcijska oprema (naplatci, gume itd.), upotreba dodatnih trošila kao što su sustav grijanja, klima-uređaj ili grijanje sjedala te stil vožnje. Naznačena autonomija okvirna je vrijednost koja je izračunata u skladu s WLTP ciklusom kojim se utvrđuju standardni uvjeti testiranja koji se odnose na sve proizvođače kako bi vrijednosti izračunate na temelju te regulacije bile međusobno usporedive sa svim ostalim vozilima.

** Model CUPRA Born opremljen je baterijom od 58 kWh i izlaznom snagom do 170 kW. Podaci o ispitivanju marke CUPRA. Konačni rezultati mogu se razlikovati.

1 Paket performansi e-Boost bit će dostupan od 2022. godine