Novi e-Racer

Leon Competición

02.09.2021

Svjetska premijera za CUPRA Raval Concept

 • Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept pomiče granice te predstavlja radikalnu interpretaciju budućeg urbanog, potpuno električnog vozila poduzeća

 • Trkaći koncept objedinjuje se s elektrifikacijom, održivošću, performansama i uzbudljivim estetskim elementima iz virtualnog svijeta

 • Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept pruža predodžbu o budućem jeziku dizajna za urbano električno vozilo koje će se uvesti tijekom 2025. godine

 • Konceptualno vozilo bit će otkriveno povodom događaja koji će prethoditi otvorenju novog objekta CUPRA City Garage u Münchenu tijekom održavanja IAA Međunarodnog salona automobila u Münchenu

  Martorell/Zagreb - Marka CUPRA pomiče granice svojom najradikalnijom interpretacijom urbanog električnog vozila. Ovo trkaće vozilo objedinjuje elektrifikaciju, održivost i performanse te uzbudljive estetske elemente iz virtualnog svijeta. Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept pruža predodžbu o budućem jeziku dizajna za urbano električno vozilo koje će se uvesti tijekom 2025. godine.

 

 

Trkaći je duh u samoj srži DNK-a marke CUPRA, zbog čega je poduzeće odlučilo najprije predstaviti svoju viziju potpuno električnog urbanog vozila u ruhu trkaćeg vozila markantnog i impresivnog izgleda - a sve je to konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept.

"CUPRA Raval Concept predstavlja radikalnu interpretaciju urbanog električnog vozila poduzeća, a ono će po planu biti uvedeno na tržište tijekom 2025. godine. Ovaj trkaći koncept pruža ideju o jeziku dizajna budućeg cestovnog vozila te će nadahnuti njegovo stvaranje", rekao je Wayne Griffiths, generalni direktor marke CUPRA. "Ovo urbano električno vozilo ključni je strateški projekt ne samo za naše poduzeće, već i za cijeli Volkswagen koncern, jer je naš cilj u Martorellu godišnje proizvoditi više od 500 000 urbanih električnih vozila za različite marke koncerna. Urbano električno vozilo uvest će demokratičnost u područje električne mobilnosti te je učiniti dostupnom većem broju kupaca."

 

 

Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept počiva na temeljima dizajna potpuno električnog urbanog vozila koje će biti uvedeno na tržište tijekom 2025.godine. Cestovna verzija objedinjavat će impresivan dizajn i izvrsnu dinamičnost te će se temeljiti na kratkoj modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna.

To predstavlja revoluciju u ponudi marke, koja je u većoj mjeri usmjerena na progresivan jezik dizajna, dok istovremeno odražava vrijednosti po kojima je svaki model marke CUPRA prepoznatljiv: sportski duh i dojmljiv karakter čine je nekonvencionalnom i uzbudjivom markom.

 

 

Emotivnost i radikalnost

"Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept donosi gamifikacijski izgled u segment trkaćih vozila te predstavlja radikalnu interpretaciju urbanog električnog vozila tvrtke", rekao je Jorge Diez, direktor odjela za dizajn marke CUPRA. "Kada je riječ o dizajnu, svakoj konturiranoj liniji i skulpturalno izvedenoj površini udahnut je život premazom od laka koji sadrži kinetičke čestice kako bi se povećao dojam kretanja površine dok svjetlost prelazi preko nje."

Ova trkaća verzija utjecat će na cestovnu verziju urbanog električnog vozila, no temeljni su elementi unaprijeđeni kako bi se vozilu osigurao još buntovniji karakter. Konceptualno vozilo CUPRA Raval Concept temelji se na filozofiji dizajna marke CUPRA: emotivan i originalan dizajn koji se ističe zahvaljujući impresivnim i atletskim linijama, markantnom nastupu, rodno neutralnom pristupu i utjecajima električnog doba.

 

 

To se očituje u identitetu dizajna konceptualnog vozila CUPRA Raval Concept:

 • U prednjem je dijelu vozila šiljasti vrh stvoren upotrebom negativne površine. Prednji dio vozila također se odlikuje novom trokutastom signaturom u području glavnih svjetala.

 • Protočnom grafikom prozora stvara se vizualni efekt kacige - kao što je slučaj kod konceptualnog vozila CUPRA Tavascan Concept - te se osigurava kontinuitet između prozora duž cijelog vozila kako bi se stvorio efekt lebdećeg krova.

 • Kada je riječ o bočnom dijelu, vozilo se odlikuje atletskim proporcijama zahvaljujući protočnoj liniji - od C stupa do prednjih vrata - s dijagonalnim, skulpturalno izvedenim površinama kojima se stvara napet kontrast. Stražnji dio konceptualnog vozila Raval Concept odlikuje se atletskim ramenima uz novu interpretaciju dizajna koja je već provedena kod modela CUPRA Formentor.

 • Stražnji dio vozila odlikuje se ikoničnim dizajnom zahvaljujući svojim vodoravnim proporcijama. Povrh toga, veliki spojler - nalik onima na trkaćim vozilima iz virtualnog svijeta - osigurava impozantan, markantan izgled koji je dodatno naglašen negativnom površinom smještenom odmah ispod njega.

  Uz ukupnu dužinu od 4080 mm, širinu od 1795 mm i visinu od 1444 mm ovo vozilo predstavlja najavu proporcija budućeg električnog vozila u trkaćem ruhu.

 

 

CUPRA Raval koncept odlikuje se kontinuiranom snagom od 250 kW uz najveću snagu do 320 kW. Vozilo može ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 3,2 sekunde.

CUPRA Raval Concept objedinjuje čistu elektrifikaciju, održivost i performanse te uzbudljive estetske elemente digitalnog doba. Ono pruža predodžbu o budućem jeziku dizajna za urbana električna vozila koji će poduzeće uvesti tijekom 2025. godine.

CUPRA Raval Concept bit će otkriven u okviru događaja koji će prethoditi otvorenju novog objekta CUPRA City Garage u Münchenu tijekom održavanja IAA Međunarodnog salona automobila u Münchenu.