Novi e-Racer

Leon Competición

08.09.2021

CUPRA otkriva konceptno vozilo Tavascan Extreme E

  • CUPRA ubrizgava svoj DNK u trkaće vozilo za utrke Extreme E, dodajući mu još više karaktera ove marke

  • Lanena vlakna korištena su na cijeloj karoseriji konceptnog vozila CUPRA Tavascan Extreme E, što ga čini još održivijim i ekološki prihvatljivijim

  • Inženjeri su uveli tehnologiju 3D ispisa kako bi konstrukcija bila aerodinamičnija, prilagodljivost vozila poboljšana te kako bi potpuno električno vozilo bilo još lakše popraviti

  • Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E upućuje na smjer dizajna buduće proizvodnje SUV vozila ove nekonvencionalne marke

München - CUPRA ubrizgava svoj DNK u koncept CUPRA Tavascan Extreme E. Potpuno električno offroad trkaće vozilo sljedeća je faza Extreme E pustolovine ove marke, a također upućuje na jezik dizajna koji će se upotrebljavati u budućoj serijskoj proizvodnji modela CUPRA Tavascan, drugog 100 % električnog modela marke koji će se dizajnirati i razvijati u Barceloni te će na europska i inozemna tržišta stići 2024. godine.

 

 

Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E objedinjuje potpuno novi dizajn eksterijera i 100 %-tni CUPRA DNK te holistički pristup upotrebi prirodnih materijala, što ga čini održivijim i još lakšim za popravke i prilagodbu.

"Čvrsto vjerujemo u projekt Extreme E u cjelini", rekao je Antonino Labate, direktor marke CUPRA nadležan za strategiju, poslovni razvoj i operacije. "Elektrifikacija, održivost, ravnopravnost spolova i raznolikost zajedničke su vrijednosti marke CUPRA i koncepta Extreme E. Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E jasan je dokaz napornog rada marke CUPRA kako bismo se sljedeće sezone mogli natjecati."

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila značajno su se promijenili u odnosu na vozilo koje se utrkuje u prvoj sezoni natjecanja Extreme E. LED tehnologija pruža veću slobodu u proizvodnji vozila s CUPRA DNK-om, dok glavna svjetla u tri skupine trokuta s obje strane omogućuju impozantniji izgled.

Osvjetljenje je postavljeno u 3D ispisani okvir - tehnologiju odabranu da konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E dobije prednost.

 

 

3D ispisani dijelovi puno su učinkovitiji jer se mogu proizvesti u svega šest sati. To znači da se tim može vrlo brzo prilagoditi promjenama, bilo da se radi o incidentu ili promjeni položaja svjetala, komponente se mogu promijeniti u vrlo kratkom vremenu bez potrebe za glomaznim i skupim alatima.

"Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E sljedeća je evolucija našeg potpuno električnog offroad trkaćeg vozila s još više CUPRA DNK i dizajnom koji nagovještava budući smjer marke. No, također donosi i tehnički napredak", rekao je Xavi Serra, voditelj odjela za tehnički razvoj marke CUPRA Racing. "Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E upotrebljava lanena vlakna u izradi karoserije kako bi se poboljšala održivost i 3D ispisane elemente koje je moguće brzo rekreirati kako bi trkaće vozilo ostalo na trkaćoj stazi."

No, serija vozila za utrke Extreme E usmjerena je na povećanje ekološke svijesti, a konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E i ovdje pomiče granice kako bi vozilo bilo što održivije.

Izrada što je moguće većeg dijela karoserije od lanenih vlakana - ekstrahiranih iz lana - znači da se komponente od ugljikovih vlakana mogu zamijeniti, smanjujući tako utjecaj vozila na okoliš. Ujedno to nema štetnog utjecaja na performanse jer materijal se može obrađivati na isti način, a postižu se isti oblici i radijusi koje zahtijevaju inženjeri. To već je tehnologija koja bi se lako mogla prilagoditi proizvodnim vozilima.

 

 

Revitalizirana karoserija konceptnog vozila CUPRA Tavascan Extreme E dovršena je oznakama koje će mu pomoći da se istakne utrkuje li se na arktičkim, pustinjskim, ledenjačkim ili oceanskim lokacijama.

Potpuno električno offroad trkaće vozilo ukrašeno je bakrenim elementima - tradicionalni CUPRA znak, parametarsko teksturiranje i dinamične linije koje pomažu vanjskom svjetlucanju i pomicanju dok se vozilo kreće kroz krajolik te preklapajući CUPRA logotip za stvaranje snažnog 3D efekta.

"Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E izgleda fantastično te je uz činjenicu da je potpuno električno sada i još održivije zbog upotrebe organskih te materijala koje je moguće reciklirati, kao što su lanena vlakna", rekla je Jutta Kleinschmidt, vozačica vozila marke CUPRA. "Ne mogu dočekati utrku u ovoj novo dizajniranoj verziji!"

Konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E opremljeno je baterijom snage 54 kWh, koja je smještena iza kokpita za postizanje stvarne raspodjele težine straga te može ubrzati od 0-100 km/h za otprilike 4 sekunde, zadovoljavajući propise serije utrka.

Marka CUPRA je od početka dijelom utrke Extreme E. Bila je to prva marka vozila koja je najavila svoje sudjelovanje, udruživši snage s ABT Sportsline, kao glavnim partnerom tima. Serija utrka Extreme E poboljšava istraživanje o elektrifikaciji marke CUPRA, a promiče elektrifikaciju, održivost i ravnopravnost spolova.

 

 

Thomas Biermaier, izvršni direktor ABT Sportsline: "Prije gotovo godinu dana najavili smo partnerstvo s tvrtkom CUPRA i predstavili dizajn našeg modela e-CUPRA ABT XE1. Od tada smo zajedno izazvali mnogo pažnje - na stazi i izvan nje. Razvoj vlastite karoserije dizajnera i inženjera poduzeća CUPRA sljedeći je korak u našoj bliskoj i uspješnoj suradnji. Konceptno vozilo Tavascan Extreme E izgleda jednostavno odlično, do najsitnijeg detalja. Sada je na nama da uskoro s njim osvojimo prve trofeje."

Alejandro Agag, osnivač i izvršni direktor serije utrka Extreme E: "Oduševljen sam što vidim da je marka CUPRA predstavila konceptno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E jer joj ono omogućuje da postane drugi proizvođač koji koristi vlastitu karoseriju za svoj tim za utrke Extreme E. Ovaj potez ne samo da unosi dodatni stil i osobnost u seriju utrka, već podržava i naše ciljeve da se Extreme E dokaže kao globalni marketinški predstavnik za partnere, dok se marka CUPRA sprema predstaviti ovaj model potrošačima u budućnosti. Čestitke na ovom ka budućnosti okrenutom i vrlo vizionarskom timu, model CUPRA Tavascan Extreme E doista je zadivljujućeg dizajna i jedva čekam vidjeti njegov trkački debi u utrci Extreme E."