Novi e-Racer

Leon Competición

10.11.2021

„Zlatni volan” za 2021.: CUPRA slavi trostruku pobjedu

  • CUPRA Born pobjeđuje u kategoriji "Mala i kompaktna električna vozila"

  • CUPRA Leon trijumfira u kategoriji "Mala i kompaktna vozila"

  • CUPRA Formentor VZ5 probija se na sam vrh segmenta SUV vozila

Berlin - Marka CUPRA trijumfira na dodjeli nagrada "Zlatni volan" ("Das Goldene Lenkrad") za 2021. godinu. Španjolska marka koja se hvata u koštac s izazovima i koja postavlja emocije u samu srž vožnje imala je trostruki razlog za slavlje, čime je postala najuspješnijom markom na jednom od najvažnijih globalnih natjecanja u automobilskoj industriji.

Svečani događaj, koji se dana 9. studenog održao u zgradi Axel-Springer-Haus u Berlinu, vodila je njemačka televizijska voditeljica Barbara Schöneberger.

 

 

Uspjeh u tri natjecateljske kategorije

CUPRA Leon osvojio je nagradu "Zlatni volan" u kategoriji "Mala i kompaktna vozila", dok se CUPRA Born, prvi potpuno električni model marke, probio na sam vrh u kategoriji "Mala i kompaktna električna vozila". Dodatni je razlog za slavlje bila činjenica što je CUPRA Formentor VZ5 snage 287 kW (390 KS) dospio na sam vrh u vrlo teškoj kategoriji "SUV vozila".

"Prije tri godine skupina entuzijasta imala je san: stvoriti jednu sasvim drukčiju marku. Veliki snovi uvijek započinju šačicom entuzijasta", rekao je Wayne Griffiths, generalni direktor marke CUPRA. "CUPRA Formentor VZ5 ultimativni je izričaj onoga što marka CUPRA može postići u svijetu motora na izgaranje. Utrkivanje je dio DNK-a marke CUPRA, a tim ćemo putem nastaviti kročiti i svojim budućim električnim vozilima: modelima CUPRA Tavascan u 2024. i CUPRA Raval u 2025. godini. Trostruka pobjeda koju smo postigli osvajanjem triju nagrada 'Zlatni volan' dokaz je da CUPRA Formentor nije naš jedini as u rukavu te da se sve veći broj kupaca želi pridružiti CUPRA Tribeu."

 

 

Najbolje "SUV vozilo"

CUPRA Formentor VZ5 odmjeravao je snage s nemilosrdnom konkurencijom u kategoriji "SUV vozila". Glasači su u prvoj fazi mogli birati među ukupno
17 automobila 12 različitih marki, a vozila koja su zauzela prva tri mjesta prošla su u završnicu koja je obuhvaćala vožnju na trkaćoj stazi Lausitzring na sjeveroistoku Njemačke. Ondje je najmoćnije vozilo marke CUPRA svih vremena impresioniralo svojim 5-cilindričnim i 2,5-litrenim motorom, snagom od 287 kW (390 KS) te najvećim okretnim momentom od 480 Nm. Dizajn, unutrašnjost, razina sigurnosti i tehničke značajke također su doprinijeli tome da stručni žiri model CUPRA Formentor VZ5 proglasi pobjednikom.

Najbolje "Malo i kompaktno električno vozilo"

Iako se u kategoriji "Malo i kompaktno električno vozilo " natjecalo svega petero kandidata, svi oni bili su moćna vozila renomiranih konkurentskih proizvođača.

Međutim, ova je kategorija pokazala kako CUPRA Born mijenja stanje na tržištu te predstavlja impuls za novo doba. Prvo potpuno električno vozilo avanturističke marke oličenje je emotivnog dizajna i vrhunskih performansi, a istovremeno izaziva trenutačni poredak u ovom segmentu vozila.

"Smatramo da električna vozila ne smiju biti dosadna. Stoga smo razvili vozilo s izraženim karakterom marke CUPRA koje dokazuje da su elektrifikacija i performanse savršena kombinacija", rekao je dr. Werner Tietz, potpredsjednik marke CUPRA nadležan za područje istraživanja i razvoja. "CUPRA Born prvi je potpuno električni model marke i novi impuls u segmentu električnih vozila. On predvodi prodiranje marke na nova tržišta, osigurava nove poslovne modele te predstavlja golem napredak u industriji. CUPRA Born vozilo je koje mijenja pravila igre - ekološki je osviješteno, no u svojoj srži dinamično i uzbudljivo."

 

 

 

CUPRA Leon prvi je izdanak modelske obitelji Leon koji krasi amblem marke CUPRA, a on postavlja nove standarde u svojem segmentu kada je riječ o dizajnu, povezivosti i sigurnosti. Čitatelji časopisa "Auto Bild" mogli su birati među 11 konkurentskih vozila i modela Leon u ovoj kategoriji, a samo su se tri vozila kvalificirala za završnicu na stazi Lausitzring - gdje je model CUPRA Leon pridobio stručni žiri za na svoju stranu.

"Uz Waynea, ja sam jedan od utemeljitelja marke CUPRA, a ove su 3 godine bile ludo putovanje s ciljem nadahnjivanja svijeta iz Barcelone," rekao je Antonino Labate, direktor marke CUPRA nadležan za strategiju, poslovni razvoj i operacije. "Mi ovdje predstavljamo cjelokupni CUPRA Tribe, skupinu pobunjenika s progresivnim načinom razmišljanja koji vole propitkivati status quo tako što ostvaruju nevjerojatne ciljeve. CUPRA Leon ili, kako ga mi volimo zvati, 'Kralj svih Leona', pomaže nam pridobiti i najzahtjevnije zaljubljenike u automobile, povećati poslovanje marke i približiti njezina vozila još većem broju ljudi."

Kombinacija ocjena čitatelja i stručnog žirija

Nagradu "Zlatni volan" ("Das Goldene Lenkrad") uspostavilo je društvo Axel Springer, najveća europska izdavačka kuća, u 1976. godini. Ona se već dugo vremena smatra najvažnijom nagradom u automobilskoj industriji u Njemačkoj, a zbog svoje kombinacije ocjena čitatelja i stručnog žirija uživa tako cijenjen status. Urednici provode prvobitan odabir vozila prije no što čitatelji časopisa "Auto Bild" i novina "Bild am Sonntag" glasuju za prva tri u različitim kategorijama. Ti se finalisti zatim podvrgavaju brojnim procjenama, a stručni žiri dodjeljuje im ocjene nakon vožnje stazom Lausitzring. Neki od ovogodišnjih članova žirija bili su bivši vozači utrka Hans-Joachim Stuck i Maximilian Götz, televizijska voditeljica Lina van de Mars i televizijski kuhar Steffen Henssler, trenutačne vozačice utrka Isolde Holderied i Sophia Flörsch te brojni drugi stručnjaci.

Dvanaest različitih kategorija

Ove je godine dodijeljeno ukupno 12 nagrada "Zlatni volan". Uz zlatne nagrade u osam kategorija vozila "Malo i kompaktno vozilo", "Mala i kompaktna električna vozila", "SUV vozila", "Električna SUV vozila", "Srednji i premium segment", "Električni srednji i premium segment", "Sportska vozila" i "Monovolumeni / obiteljska vozila", jedan "Zlatni volan" dodijeljen je u kategoriji "Inovacija godine". Kategorija "Najatraktivnije vozilo" predstavljala je nagradu na temelju izbora čitatelja. Dobitnike nagrada za "Najbolje vozilo do 25.000 eura" i "Najbolje vozilo do 35.000 eura" proglasili su urednici časopisa "Auto Bild".