Novi e-Racer

Leon Competición

28.09.2021

Početak proizvodnje CUPRA Born modela

  • Novi model marke kreće u serijsku proizvodnju u najvećoj europskoj tvornici za električna vozila u Zwickauu u Njemačkoj
  • CUPRA Born povećat će ponudu modela marke na 20 % globalne prodaje tvrtke i pridonijeti smanjenju emisija CO2
  • Očekivani dolazak na hrvatsko tržište je tijekom prvog kvartala 2022.

Zwickau - Marka CUPRA započela je serijsku proizvodnju svojeg prvog potpuno električnog vozila, modela CUPRA Born, u tvornici u Zwickauu u Njemačkoj. Wayne Griffiths, generalni direktor tvrtke, te članovi izvršnog odbora poduzeća posjetili su najveću europsku tvornicu za električna vozila radi obilježavanja početka proizvodnje novog modela. Dobrodošlicu im je poželio Stefan Loth, predsjednik upravnog odbora društva Volkswagen Sachsen GmbH te bivši rukovoditelj tvornice u Martorellu.

 

 

Proizvodnja modela CUPRA Born označava početak novog doba za marku, koja je tijekom Međunarodnog sajma automobila u Münchenu (IAA) 2021. godine najavila električnu ofenzivu te plan za postanak potpuno električnom markom do 2030. godine.

"Uz emotivan dizajn i električni sportski karakter, CUPRA Born impuls je transformacije poduzeća koji ujedno označava električnu ofenzivu marke CUPRA. Proizvodnja našega prvog potpuno električnog modela u najvećoj europskoj tvornici za električna vozila pružit će vrijedna znanja za planiranu proizvodnju električnih vozila u Martorellu od 2025. godine. Naš je plan proizvoditi više od 500 000 urbanih električnih vozila godišnje u Španjolskoj, i to za različite marke koncerna", rekao je Griffiths.

CUPRA Born također je bio izložen tijekom sajma Automobile Barcelona 2021, koji se održavao od četvrtka, 30. rujna, čime je ujedno obilježio početak međunarodnog plana uvođenja na tržište, a dolazak modela u Hrvatsku očekuje se u prvom kvartalu 2022. godine.

 

 

Prvi električni model marke CUPRA

Uz 100 % DNK marke CUPRA i emotivan dizajn nadahnut gradskom četvrti El Born u Barceloni, s proizvodne trake otkotrljali su se prvi primjerci modela CUPRA Born koji dokazuju da električna vozila mogu biti uzbudljiva te da performanse i elektrifikacija predstavljaju savršenu kombinaciju.

CUPRA Born ključan je dio međunarodnog širenja marke CUPRA. Svojim novim modelom poduzeće pokušava povećati ponudu marke CUPRA na 20 % ukupne prodaje poduzeća i prodrijeti na nova međunarodna tržišta, posebno u one zemlje s najvećim brojem električnih vozila.

Uvođenjem ovog modela na tržište, ujedno će se pokrenuti nova distribucijska strategija za drukčiji odnos s kupcima u obliku agencijskog modela. Također, kupci će imati mogućnost unajmiti model CUPRA Born uz potpisivanje ugovora o modelu pretplate (dostupnost ove usluge ovisit će o tržištu).

Europska tvornica električnih modela

Tvornica u Zwickauu prvi je proizvodni pogon Volkswagen koncerna za potpuno električna vozila te se smatra najvećom i najučinkovitijom električnom tvornicom u Europi. Uz dnevni rezultat proizvodnje do 1400 vozila, njemačka tvornica ima godišnji proizvodni kapacitet od oko 330 000 električnih vozila. Uz model CUPRA Born, u tvornici se proizvode i četiri druga modela: Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron i Audi Q4 Sportback e-tron.

"Čast nam je što u Zwickauu možemo proizvoditi tako posebno vozilo kao što je CUPRA Born. Imamo tim stručnjaka zadužen za proizvodnju električnih vozila, a Born će biti peti model koji se temelji na platformi MEB koji će se proizvoditi u ovoj tvornici. Također, ovo će se vozilo proizvoditi upotrebom energije dobivene iz obnovljivih izvora u skladu s konceptom nulte stope neto emisija CO2", objasnio je Stefan Loth.

Poduzeće je uputilo inženjerski tim u Zwickau radi nadzora proizvodnje modela CUPRA Born te stjecanja iskustva za buduću proizvodnju električnih vozila u tvornici u Martorellu.

 

 

 

Prvo vozilo proizvedeno u skladu s konceptom nulte stope neto emisija CO2

CUPRA Born prvi je model marke koji će se temeljiti na konceptu nulte stope neto emisija CO2, u okviru kojega se u opskrbnom lancu upotrebljava energija dobivena iz obnovljivih izvora. U ovom se modelu također nalaze sportska sjedala izrađena od održivih materijala dobivenih iz Sredozemnog mora.

Tako će novi CUPRA Born pridonijeti smanjenju emisija CO2 i ispunjavanju europskih ciljeva. Zahvaljujući suradnji s organizacijom SEAQUAL INITIATIVE marka će također ostvarivati doprinos kružnom gospodarstvu te zaštiti Sredozemnog mora i njegova okoliša.