Novi e-Racer

Leon Competición

03.02.2022

Vozačka postava momčadi ABT CUPRA XE za utrku Extreme E u 2022. godini

  • Jutta Kleinschmidt nastavlja se natjecati u momčadi ABT CUPRA XE za sezonu 2022. godine, a kao novi član pridružuje joj se Nasser Al-Attiyah, pobjednik Dakara u 2022. godini

  • Potpuno električni offroad model CUPRA Tavascan XE, reinterpretacija modela e-CUPRA ABT XE1, dizajniran je tako da odražava DNK marke CUPRA te se hvata u koštac s izazovima nove sezone

  • Nakon prve sezone momčadi, tijekom koje su postigli zaista obećavajuće rezultate, ovogodišnji je cilj dosljedno ostvarivanje pobjeda u utrkama i zauzimanje mjesta na pobjedničkim podijima

Martorell - Nakon golema uspjeha u svojoj debitantskoj kampanji tijekom 2021. godine, utrka Extreme E - globalna utrka električnih trkaćih vozila koja skreće pozornost na prirodna okruženja kojima prijete klimatske promjene - priprema se za početak svoje druge sezone. Cilj ovog natjecanja jest potaknuti sve nas na osviješteno djelovanje kako bismo zaštitili budućnost planeta, a električnim trkaćim vozilima ističe kako možemo spriječiti daljnje uništavanje i pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

 

 

Marka CUPRA bila je dijelom planiranja utrka Extreme E od samog početka. Ona je bila prva automobilska marka koja je najavila svoje sudjelovanje te je udružila snage s društvom ABT Sportsline kao glavnim partnerom tima.

Po završetku debitantske sezone, koja je kulminirala petim mjestom u završnici u ukupnom poretku, momčad ABT CUPRA XE sada se usredotočuje na to da drugu sezonu iskoristi na najbolji mogući način. S tim izazovom uhvatit će se u koštac s dvoje vrhunskih vozača za kolom upravljača. Nasser Al-Attiyah, četverostruki pobjednik Dakara (u sezonama 2011., 2015., 2019. i 2022., pri čemu se posljednja održala prošli mjesec), pridružuje se momčadi tijekom ove sezone, a njegova će partnerica biti trenutačna vozačica marke CUPRA (i sama bivša pobjednica Dakara, i to u sezoni 2001.) Jutta Kleinschmidt. Ovaj novi par vozača bit će ključan za poriv momčadi ABT CUPRA XE u pogledu borbe za uspon na mjesta na podijima te pobjede u utrkama tijekom svakog budućeg događaja zabilježenog na kalendaru.

 

Start Video

 

Za marku CUPRA elektrifikacija i performanse idu ruku pod ruku, a reinterpretacija modela e-CUPRA ABT XE1 iz 2022. godine u skladu je s duhom serije utrka Extreme E. Ovo je vozilo opremljeno baterijom snage 54 kWh, koja je smještena iza kokpita, čime doprinosi osiguravanju optimalne raspodjele težine unutar vozila, a od 0 do 100 km/h ubrzava za otprilike četiri sekunde. Ključan je čimbenik taj što je CUPRA Tavascan XE održiviji i ekološki prihvatljiviji no što je bio do sada, a odlikuje se 3D tiskanim dijelovima kojima se poboljšava prilagodljivost te uvelike olakšava i ubrzava popravak potpuno električnog vozila u punom jeku utrke.

Ovo potpuno električno offroad trkaće vozilo upućuje na jezik dizajna koji će se upotrebljavati u budućoj serijskoj proizvodnji modela CUPRA Tavascan, drugog potpuno električnog modela marke, koji će se dizajnirati i razvijati u Barceloni, a na europska i međunarodna tržišta stići će tijekom 2024. godine.

Serija utrka Extreme E unaprjeđuje istraživanje elektrifikacije marke CUPRA uz istovremeno promicanje elektrifikacije, održivosti, ekološke osviještenosti i ravnopravnosti među spolovima. Prvi krug ove sezone zakazan je za 19. i 20. veljače u Neomu (Saudijska Arabija), stoga nipošto nemojte propustiti nijednu sekundu napete akcije!

 

 

Jutta Kleinschmidt, vozačica momčadi ABT CUPRA XE za 2022. godinu, rekla je: "Jedva čekam početak sezone 2022. Prošle smo godine uspostavili snažne temelje i utrkivali se za mjesta pri samom vrhu poretka. Ove je godine izazov nizati pobjede u utrkama i dosljednije se uspinjati na mjesta na pobjedničkim podijima, a mi smo itekako spremni učiniti baš to. Moja strast za offroad utrkama pokretačka je sila svega što radim, a mogućnost da tu strast podijelim s vrhunskim članovima momčadi nadahnjuje me na to da dajem sve od sebe na trkaćoj stazi. Ne mogu vam reći s kojim nestrpljenjem iščekujem početak sezone!"

 

 

Nasser Al-Attiyah, vozač momčadi ABT CUPRA XE za 2022. godinu, rekao je: "Zaista sam uzbuđen. Vjerujem da će ovo biti jedinstveno iskustvo za mene, a usto mi je drago što je cilj serije utrka Extreme E učiniti sljedeći korak za osiguravanje bolje budućnosti. Ponosan sam što sam postao članom CUPRA Tribea u okviru ove pustolovine i znam da zajedničkim snagama možemo ostvariti vrhunske rezultate. Pozadina momčadi, u kombinaciji s iskustvom koje Jutta i ja imamo, samo će dodatno učvrstiti sav odličan posao koji je do sada odrađen. Predanost nam je na najvišoj razini, a cilj je pobijediti. Jedva čekam sjesti u vozilo kako bi zabava mogla početi. Iskoristit ćemo ovu priliku na najbolji mogući način!"

 

 

Dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marke CUPRA nadležan za područje istraživanja i razvoja, rekao je: "Uvijek smo u potrazi za izazovima, a prošle smo godine uvidjeli da je utrka Extreme E u skladu s duhom marke CUPRA te da pokazuje kako su elektrifikacija i performanse savršena kombinacija. Imamo izvrsnu priliku za daljnjim unaprjeđenjem svojih vozila, nastavkom rada na budućem razvoju i zaista smo sretni što ćemo se moći utrkivati i u 2022. godini. Uz Juttu i Nassera kao članove momčadi nastavit ćemo pomicati svoje granice na što bolji način te dovesti model CUPRA Tavascan XE na sam vrh pobjedničkog podija."

Hans-Jürgen Abt, izvršni partner društva ABT Sportsline, rekao je: "Koliko god da smo uživali tijekom prve sezone utrke Extreme E, ovo nam natjecanje i dalje predstavlja 'nedovršen posao'. Naš je cilj ostao isti: želimo se boriti za pobjede u utrkama i osvajanje naslova. Imam puno povjerenje u našu momčad, naše vozače, naše vozilo i naše partnere te jedva čekam vidjeti koje će vrhunske rezultate Jutta Nasser, naši pobjednici Dakara, ostvariti na trkaćoj stazi. Istovremeno želim zahvaliti Mattiasu (Ekströmu), koji je odigrao važnu ulogu u stvaranju naše momčadi te koji se sada želi usredotočiti na druge izazove. On je bio članom naše obitelji ABT više od dva desetljeća, a to će ostati i ubuduće."