Novi e-Racer

Leon Competición

12.04.2022

Pobjednik ETCR-a CUPRA najavljuje novo partnerstvo s EKS-om prije utrke FIA ETCR 2022.

  • Marka CUPRA, pobjednica prve serije utrka potpuno električnih touring vozila različitih automobilskih marki (2021.), sklapa novo partnerstvo s timom EKS te kreće u utrku za naslov FIA ETCR 2022.
  •  Marka CUPRA 2021. godine uspješno dovršava izazov koji si je postavila 2017. godine: stvoriti prvo potpuno električno touring vozilo i pobijediti u njemu. Ovogodišnji se cilj nimalo ne razlikuje od prošlogodišnjega: utrkivati se za pobjedu.
  • Marka CUPRA najavit će 19. travnja novu vozačku postavu te novi identifikacijski dizajn vozila za sezonu FIA ETCR 2022.

Martorell - Marka CUPRA sklopila je novo i uzbudljivo partnerstvo s timom EKS kako bi obranila svoj pobjednički naslov u seriji utrka potpuno električnih vozila na ovogodišnjem izdanju utrke ETCR - FIA eTouring Car World Cup.

Ta najava naglašava predanost marke CUPRA električnim utrkama te stvaranju održivijeg, inovativnijeg i uzbudljivijeg doba motosporta.

EKS je tim koji se već iskazao pobjeđivanjem u utrkama, a u vlasništvu je trenutačnog šampiona utrka Pure ETCR (i bivšeg šampiona utrka DTM i FIA World RX) Mattiasa Ekströma, koji je s markom CUPRA prošle godine osvojio naslov - kako za proizvođača tako i za najboljeg vozača.

Smješten u blizini Aveste, 160 km sjeverozapadno od Stockholma u Švedskoj, EKS ima bogatu povijest pobjeđivanja u cijelom nizu kategorija motosporta, uključujući rallycrossrally i utrkivanje na kružnoj trkaćoj stazi. Najnoviji uspjeh postiže rezultatom 1 - 2 u kategoriji T3 utrke Dakar Rally.

Natječući se pod novim nazivom CUPRA EKS, ovo će se partnerstvo nastaviti razvijati i utrkivati u modelu CUPRA e-Racer - prvom potpuno električnom touring vozilu na svijetu.

S pogonskom snagom koju pružaju četiri elektromotora na stražnjoj osovini i baterijom snage 65 kWh koja se hladi tekućinom, CUPRA e-Racer generira kombiniranu najveću izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) i osigurava najveći okretni moment od 960 Nm. Napredno električno trkaće vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za svega 3,2 sekunde i postiže najveću brzinu od 270 km/h.

 

 

Ispisujući povijest činjenicom što je postala prvi automobilski proizvođač koji je osvojio svjetsko prvenstvo za potpuno električne touring automobile, marka CUPRA ima jedan cilj za 2022. godinu - utrkivati se i pobijediti!

Pratite novosti jer će tim CUPRA EKS 19. travnja najaviti novu vozačku postavu te novi identifikacijski dizajn vozila za sezonu FIA ETCR 2022.

"S veseljem najavljujemo ovo novo i uzbudljivo partnerstvo između marke CUPRA i tima EKS", rekao je dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marke CUPRA nadležan za područje istraživanja i razvoja. "Ova nova suradnja omogućit će nam da CUPRA e-Racer dodatno razvijemo jer se namjeravamo utrkivati za trkaće pobjede u svim kategorijama utrke ETCR. A s obzirom na to da ETCR postaje svjetskim prvenstvom koje Međunarodna automobilistička federacija (FIA) u cijelosti priznaje, naša motivacija za krug otvorenja serije utrka za 2022., koja će se u svibnju održati u Francuskoj, ne može biti veća."

Mattias Ekström, u svojstvu vlasnika tima EKS, naglasio je: "Naše novo partnerstvo s markom CUPRA označava uzbudljivo razdoblje za tim EKS jer stupamo u svijet električnog utrkivanja. Kao i uvijek, u prvenstvu ETCR - FIA eTouring Car World Cup sudjelujemo kako bismo pobijedili, a tim CUPRA EKS u cijelosti je fokusiran na predstojeću sezonu, što najbolje naglašava naša filozofija utrkivanja #GoHardOrGoHome! Dijelimo strast ovog sporta i zajednički se veselimo nizanju još većeg broja trkaćih pobjeda i naslova pod barjakom tima CUPRA EKS."

 

ETCR - FIA eTouring Car World Cup 2022. - kalendar

6. - 8. svibnja                Pau Ville (Francuska)

20. - 22. svibnja            Istanbul Park (Turska)

10. - 12. lipnja              Hungaroring (Mađarska)

17. - 19. lipnja              Jarama (Španjolska)

8. - 10. srpnja               Zolder (Belgija)

22. - 23. srpnja             Vallelunga (Italija) 

7. - 9. listopada             Inje Speedium (Južna Koreja)

 

 

CUPRA e-Racer - tehničke specifikacije

  • Pogon na stražnje kotače s jednim stupnjem prijenosa
  • 4 elektromotora koja isporučuju 300 kW kontinuirane snage i do 500 kW (680 KS) najveće snage pri 12 000 o/min
  • Najveći okretni moment: 960 Nm
  • Baterija snage 65 kWh hlađena tekućinom
  • 0 - 100 km/h: 3,2 s
  • Najveća brzina: 270 km/h

 

Start Video