Formentor sa srcem od pet cilindara

Svjetska premijera: CUPRA Formentor VZ5

  • CUPRA Formentor VZ5 opremljen je 5-cilindričnim 2,5-litrenim TSI motorom snage 390 KS s 480 Nm okretnog momenta, najvećim izražajem učinkovitosti tehnologije izgaranja za automobilske entuzijaste

  • Vozilo može ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 4,2 sekunde

  • Vrhunske 18" čeljusti Akebono sa šest klipova smještene su u ekskluzivnim 20" lakometalnim naplatcima CUPRA

  • Model osigurava najviši stupanj učinkovitosti tehnologije izgaranja uz dašak ekskluzivnosti zbog ograničene serije proizvodnje od svega 7000 primjeraka

CUPRA Formentor, prvo vozilo koje je razvijeno ekskluzivno za ovu marku, sada nadilazi vlastite granice svjetskom premijerom modela CUPRA Formentor VZ5 povodom 3. obljetnice osnivanja marke CUPRA. Zahvaljujući 5-cilindričnom srcu koje tuče unutar ovog CUV vozila s vrhunskim performansama, još većoj dinamičkoj sposobnosti te još sofisticiranijem i ekskluzivnijem iskustvu, CUPRA Formentor VZ5 zasigurno će predstavljati jedinstvenu ponudu na tržištu. CUPRA Formentor već predstavlja oličenje DNK-a marke CUPRA jer je dizajniran i razvijen tako da bude ikonični model koji objedinjuje inovaciju te intuitivan i dinamičan doživljaj vožnje. Formentor VZ5 podiže te atribute na sasvim novu razinu.

 

 "Povodom obilježavanja 3. obljetnice osnivanja marke CUPRA model Formentor VZ5 predstavlja savršenu nadopunu toj prigodi. On se odlikuje visokokvalitetnim 5-cilindričnim benzinskim motorom, a njegove vrhunske performanse povezane su s još sofisticiranijim vanjskim dizajnom kako bi se ovo vozilo istaknulo kao najviši stupanj izražaja tehnologije na izgaranje za automobilske entuzijaste", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave marki CUPRA i tvrtke SEAT.

Sportski stav modela CUPRA Formentor VZ5, vizualni naglasak postavljen na stražnji dio vozila te istaknuta dužina poklopca motora u prvi plan donose njegove dinamičke proporcije, a ispod markantne vanjštine krije se 5-cilindrični 2,5-litreni TSI motor koji se odlikuje snagom od 390 KS (287 kW) te okretnim momentom od 480 Nm. To je motor koji pruža najviši stupanj uzbuđenja za kolom upravljača.

Također, ovaj je model savršeno vozilo za obilježavanje proslave 3. obljetnice marke CUPRA kao samostalne marke. Ona pri tome nastavlja kročiti putem rada, predanosti i marljivosti kako bi stvorila vozila koja odišu DNK-om marke CUPRA te modele koji su drukčiji od drugih, zbog čega će oni biti jednako atraktivne opcije kako za automobilske entuzijaste tako i za kupce koji ih žele vidjeti kao suputnike u svakodnevici.

CUPRA Formentor VZ5

Naziv VZ temelji se na španjolskoj riječi veloz, koja u prijevodu znači "brzo" ili "brzina", što je savršen opis za najsnažnije verzije modela CUPRA Formentor. Pri tome je riječ o CUV vozilu s vrhunskim performansama koje je naziv dobilo po rtu Formentor na španjolskom otoku Mallorci, jednom od najljepših i najegzotičnijih područja Balearskog otočja.

CUPRA Formentor VZ5 dodatno ističe, povećava i širi te atribute radi stvaranja vozila koje predstavlja najviši stupanj izražaja učinkovitosti i performansi tehnologije na izgaranje za automobilske entuzijaste. A pri tome je zajamčena i ekskluzivnost jer će proizvodnja vozila biti ograničena na svega 7000 primjeraka.

Vrhunski 5-cilindrični benzinski motor snage 390 KS nudi ultimativni izražaj DNK-a marke CUPRA uz performanse koje će nanovo definirati granice onoga što marka jest i što sve može ostvariti.

Kombinacijom naprednog, namjestivog voznog postroja s modusima vožnje i kliznikom DCC, progresivnog upravljača, naprednog sustava s tehnologijom brze promjene stupnjeva prijenosa i sigurnosti sustava pogona na sve kotače 4Drive zajamčene su dinamika, emotivnost i performanse.

Napredne tehnologije okružene su vanjskim dizajnom koji pomiče granice estetskog doživljaja upotrebom detalja od ugljičnih vlakana i markantnijeg izgleda - što je savršeno za karakter modela VZ5 koji je usmjeren na performanse.

 

Putnički prostor posreduje osjećaj suvremenosti i sportskog karaktera uz jedinstvenu interpretaciju osjećaja marke CUPRA. Istaknute značajke u unutrašnjosti svakako su kolo upravljača CUPRA, 12" infotainment te rješenja povezivosti. Sve to zaokružuju potpuno nova kožna sportska sjedala CUPBucket koja će prvi put biti predstavljena u modelu VZ5.

A dok se na cesti pojavljuje sve veći broj izazova, uloga sigurnosti i praktičnosti sve je važnija. Raspon sustava potpore i sigurnosnih sustava ovog vozila znači da će ovaj CUV pružati jedan od najopuštenijih i najsigurnijih doživljaja vožnje u segmentu.

"CUPRA Formentor prazno je platno za razvoj cijelog niza vozila koja pružaju veći stupanj zabave tijekom vožnje i performansi te poboljšavaju reputaciju marke. Među njima se VZ5 ističe kao najsnažnija i najsofisticiranija varijanta do sada stvorena, a uvjeren sam da će svojim ekskluzivnim elementima performansi predstavljati ispunjenje snova svakog automobilskog entuzijasta", izjavio je dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marki CUPRA i SEAT nadležan za područje istraživanja i razvoja.

 

Pogonski sustav

Ikonični 5-cilindrični TSI motor s pet cilindara koji se krije ispod njegova poklopca motora odiše vrhunskim performansama.

Ovaj pogonski sustav objedinjuje tehnologije izravnog ubrizgavanja i turbopunjača, zahvaljujući kojima može doseći najveću snagu od 390 KS (287 kW) u rasponu između 5700 i 7000 o/min, dok je najveći okretni moment od 480 Nm dostupan od 2250 o/min. Također, on osigurava skladan ritam i jedinstven zvuk motora zahvaljujući četirima bakrenim ispušnim cijevima

Motor je poznat i omiljen među automobilskim entuzijastima, no marka CUPRA dodatnu je pozornost posvetila njegovu sustavu hlađenja. Paket motora sada je izveden u dizajnu specifičnom za model CUPRA Formentor kako bi se optimizirale njegove performanse.

Impresivni 2,5-litreni motor povezan je sa 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG s tehnologijom brze promjene stupnjeva prijenosa. Ta kombinacija osigurava da će CUPRA Formentor VZ5 moći doseći brzinu od 100 km/h za svega 4,2 sekunde i najveću brzinu od 250 km/h. To su vrijednosti od kojih će se razina adrenalina u krvi svakog vozača zasigurno povećati za kolom upravljača.

Vozni postroj

Svako vozilo s vrhunskim performansama mora se odlikovati izvrsnim voznim postrojem koje omogućuje izvanredan i ekstreman doživljaj vožnje. CUPRA Formentor VZ5 taj cilj postiže besprijekornom integracijom najnaprednijih tehnologija voznog postroja. Ovo je vozilo 10 mm niže od modela CUPRA Formentor VZ snage 310 KS, zahvaljujući čemu je još dinamičnije na cesti.

Adaptivna regulacija voznog postroja (DCC) s 15 razina namještanja amortizacije dosljedno pruža najbolju osnovu za svaki kotač, ovisno o uvjetima u vožnji te modusu vožnje koji je vozač odabrao.

CUPRA Formentor VZ5 nudi različite moduse vožnje koji se jednostavno mogu odabrati upotrebom gumba za odabir modusa vožnje CUPRA na kolu upravljača CUPRA, čime se mijenja stav vozila. Time će ono biti fokusiranije, bez obzira na to koji se izazovi na cesti pojave. A za model CUPRA Formentor VZ5 također je poboljšan element za upravljanje voznim postrojem, i to ne samo u pogledu povećane izlazne snage koju osigurava 5-cilindrični motor, već i za osiguravanje bolje dinamike u svakoj situaciji.

No to nije sve. CUPRA Formentor VZ5 zauzet će još sigurniji stav zahvaljujući sustavu pogona na sve kotače 4Drive osmišljenom za upotpunjavanje vrhunskog osjećaja tijekom vožnje.

A tijekom vožnje zavojima, bez obzira na to je li riječ o ulasku u zavoj ili izlasku iz njega, CUPRA Formentor VZ5 odlikuje se vrhunskim performansama zahvaljujući 18" čeljustima Akebono sa šest klipova smještenim u 20" lakometalnim naplatcima CUPRA ovog CUV vozila. Sigurnost je pojačana, bez obzira na to koji su zahtjevi u pogledu kočenja.

 

Dizajn

Dizajnerski tim pobrinuo se da model CUPRA Formentor VZ5 odiše još većom razinom performansi i karaktera. Zadržane su dinamičke proporcije koje su dodatno naglašene vizualnim akcentom smještenim u stražnjem dijelu vozila, čime se dodatno ističe dužina poklopca motora, no one su upotpunjene poklopcem motora specifičnim za model VZ5 i njegovim markantnim linijama koje pogled odvlače prema amblemu CUPRA u metalik izvedbi u prednjem dijelu crne rešetke hladnjaka s okvirom u Sport crnoj mat boji. Ispod tih elemenata smještena je novo dizajnirana rešetka branika.

Ispod glavnih svjetala tipičnih za model CUPRA nalaze se dva otvora za zrak koji prednjem dijelu vozila podaruju još markantniji izgled. Uzdužni prednji pregradni element od ugljičnih vlakana preusmjerava zrak u međuhladnjake, čime se optimizira učinkovitost sustava hlađenja.

Bočni oblik ovog crossover coupéa s vrhunskim performansama zrači snagom koja se krije ispod poklopca motora i cjelokupnom dinamičnošću vozila. Model VZ5 odiše dinamikom zbog dodavanja širih kućišta kotača u kojima se nalaze 20" strojno polirani kotači od lakog metala u boji bakra modela VZ5, koji su dizajnirani ekskluzivno za vozilo, zajedno s 18" kočionim čeljustima Akebono u boji bakra.

Elegantni, no svejedno izražajni dizajn nastavlja se i u stražnjem dijelu vozila. CUPRA Formentor VZ5 bez sumnje je automobil s vrhunskim performansama, a stražnji difuzor od ugljičnih vlakana specifičan za model VZ5 te dijagonalne četverostruke ispušne cijevi u bakrenoj izvedbi naglašavaju njegovu osobnost. Naposljetku, model CUPRA Formentor VZ5 krasi natpis CUPRA u crnoj kromiranoj boji te novi, ekskluzivni logotip VZ5 koji je također izveden u crnoj kromiranoj optici.

Dizajn modela CUPRA Formentor VZ5 dodatno je naglašen dodavanjem najnovije boje - Taiga sive. To je jedinstvena boja koja je razvijena ekskluzivno za ovu ograničenu modelsku ediciju. Osim ove nove boje vanjskog dizajna, CUPRA Formentor VZ5 također će biti dostupan u Midnight crnoj, Magnetic Tech mat i Petrol plavoj mat boji.

Putnički prostor modela CUPRA Formentor VZ5 posreduje još izraženiji osjećaj suvremenosti i sportskog karaktera uz jedinstvenu interpretaciju osjećaja marke CUPRA.

Putnike u vozilu okružuju visokokvalitetni materijali s akcentima od četkanog tamnog aluminija i bakra, zbog čega putnički prostor odiše suvremenim karakterom. Sportska sjedala CUPBucket - dostupna su u Petrol plavoj boji ili crnoj koži, smještena su nisko unutar putničkog prostora radi povećanja prostranosti i osiguravanja ergonomičnijeg položaja sjedenja s izraženijim sportskim karakteristikama. Usto će Formentor VZ5 biti dostupan s ekskluzivnom varijantom unutrašnjosti - s progresivnim grafikama u Dinamica crnoj boji, perforacijama s bakrenom pozadinom i smeđim sjedalima od napa kože - koja će biti u skladu s ekskluzivnom vanjskom Taiga sivom bojom.

Povezanost vozača i unutrašnjosti očituje se kako po osjećaju na dodir i reakcijama kola upravljača tako i po suvremenosti prilagodljivog Digital Cockpita i centralnog 12" dodirnog zaslona infotainment sustava, čime se pružaju funkcionalnost i povezivost svim putnicama te smanjuje broj fizičkih tipki.

 

Sigurnost i praktičnost

CUPRA Formentor VZ5 sadrži najnaprednija rješenja za povezivost koja kupcima omogućuju da budu u tijeku te ponesu svoje digitalne živote sa sobom u vozilo. Sustav obuhvaća sustav Full Link (za hrvatsko tržište dostuan Mirror link). Istovremeno, sustav prepoznavanja glasa osigurava da neće biti potrebe za skretanjem pogleda s ceste jer ćete sustavom moći upravljati jednostavnim govornim naredbama normalnim govorom (nije dostupno za sve jezike).

Cijeli niz tehnologija za sigurnost i praktičnost čine CUPRA Formentor VZ5 jednim od najsigurnijih i najpraktičnijih vozila u segmentu. Posebno se među njima ističu prediktivna automatska regulacija razmaka (ACC) i sustavi Travel Assist, Side i Exit Assist te Emergency Assist.

 

CUPRA Formentor VZ5 bit će uveden na tržište tijekom posljednjeg tromjesečja 2021. godine.

 

Tehničke specifikacije

Obujam

2480

cc

Provrt i hod

82,5 x 92,8

mm

Omjer kompresije

10

Najveći okretni moment [Nm] @ [1/min]

2250 i 5700

Nm

Ubrzanje

4,2

s

Največa brzina

250

km/h*

* elektronički ograničeno