Novi e-Racer

Leon Competición

Oba će španjolska vozača biti dio tima Zengő Motorsport

CUPRA se natječe na 2021 WTCR, a za kolom upravljača modela CUPRA Leon Competición bit će Jordi Gené i Mikel Azcona

 

  • Marka ponovno kombinira mladost i iskustvo na trkaćoj stazi uz Genéa i Azconu
  • Na najboljem svjetskom natjecanju u automobilskim utrkama sudjelovat će do četiri CUPRA Leon Competición vozila
  • Dva će se vozača natjecati i u utrci PURE ETCR, a Azcona će voziti i utrku 2021 TCR Europe
  • CUPRA će ove sezone sudjelovati u više od 70 utrka TCR natjecanja
Start Video

Nakon sezone 2020. godine, koju je obilježila pandemija koronavirusa te u kojoj je CUPRA zadržala svoj natjecateljski duh na stazi i putem virtualnih utrka, marka je predana jačanju svoje prisutnosti na "World Touring Car Cup" natjecanju (WTCR) s dva vozača marke i svoja četiri trkaća vozila.

 

Vozači Jordi Gené i Mikel Azcona ambasadori su CUPRA Racing Tribe te su uključeni u razvoj serijskih i modela za natjecanja, a na natjecanju 2021 WTCR utrkivat će se kao članovi tima Zengő Motorsport. Mađarski će se tim natjecati s četiri vozila CUPRA Leon Competición, novim CUPRA touring vozilom koje je svoj potencijal dokazalo tijekom prošlogodišnje serije natjecanja TCR osvojivši TCR prvenstvo Italije te pobjedom u utrci WTCR MotorLand Aragón.

 

Dobitna formula

Strategija koju je marka CUPRA izabrala za WTCR natjecanje 2021. godine je kombinacija mladosti i iskustva. S iskustvom dužim od 25 godina, vozač Jordi Gené vraća se na vrh natjecanja TCR serije. Katalonski vozač već je bio dio tima koji je osvojio svjetski naslov konstruktora 2008. i 2009. godine, a 2015. godine završio je među prva tri svjetska vozača touring automobila: "Jako sam uzbuđen što se vraćam na utrke s markom CUPRA i uz vozača koji je vješt kao Mikel. Sudjelovao sam u razvoju vozila CUPRA Leon Competición, tako da znam za što je sve sposoban ovaj model. Bit će to uzbudljiva sezona", rekao je Gené.

S druge strane, mladi vozač Mikel Azcona imao je uspješnu karijeru natječući se u TCR seriji, a prošle je godine bio vozač s više pobjeda u TCR utrkama tijekom 2020. godine. 2018. godine osvojio je utrku TCR Europe, a u svojoj prvoj sezoni u natjecanju WTCR odnio je prvu pobjedu u Vili Real te je prvenstvo završio na šestom mjestu. Prošle se godine Azcona pridružio timu Zengő Motorsport kako bi se utrkivao u modelu CUPRA Leon Competición za sezonu 2020. godine, pobijedivši u završnoj utrci na natjecanju MotorLand Aragon i završivši na sedmom mjestu u ukupnom poretku: "Jako sam sretan što se još jednu sezonu nastavljam utrkivati s markom CUPRA na natjecanju WTCR. Nakon dvije godine na najvišoj razini automobilskog utrkivanja s pobjedama, moj je ovogodišnji cilj borba za svjetski naslov. Uvjeren sam da će utrka uz tako iskusnog vozača kao što je Jordi biti najbolja formula za konkurentnost i postizanje najboljih performansi vozila CUPRA Leon Competición, modela koji je savršeno pogodan za ovo prvenstvo",  objašnjava Azcona. Uz to, mladi će vozač kombinirati WTCR natjecanje sa svojim sudjelovanjem na natjecanju 2021 TCR Europe zajedno s Evgenijem Leonovom, kao dio ruskog tima Volcano Motorsport.

 

Uzbudljiva sezona

Vozače marke CUPRA čeka osam trkačkih vikenda kako bi pokazali svoje vozačke vještine na natjecanju WTCR, koje bi trebalo započeti na njemačkoj povijesnoj trkačkoj stazi Nürburgring početkom lipnja. Kalendar za 2021. godinu do kraja studenog uključuje događaje u Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj, Južnoj Koreji, Kini i Macau.

 

"Mi u tvrtki CUPRA uvjereni smo da su mladost i iskustvo savršena kombinacija za postizanje naših ciljeva. Jordi Gené ima bogato znanje u svijetu automobilističkih utrka, a Mikel je dio sljedeće generacije mladih talenata koji žele biti pokretačka snaga transformacije. Tijekom 2021. godine marka CUPRA bit će prisutna na 70 utrka planiranih za ovu sezonu u svjetskim, kontinentalnim i nacionalnim TCR serijama i prvenstvima. U međuvremenu, nastavljamo našu strategiju elektrifikacije svojim sudjelovanjem na utrkama Extreme E i PURE ETCR, gdje će se Jordi i Mikel također natjecati zajedno", rekao je direktor strategije, poslovnog razvoja i poslovanja marke CUPRA, Antonino Labate.

CUPRA Leon Competición

Novi trkaći automobil, razvijen za natjecanje u TCR seriji i utrkama izdržljivosti diljem svijeta, pokreće 2,0-litreni motor s turbopunjačem koji može isporučiti 340 KS pri 6800 o/min i 410 Nm okretnog momenta. Uparen sa 6-stupanjskim sekvencijskim mjenjačem, potpuno novi CUPRA trkaći model ubrzava od 0-100 km/h za 4,5 sekundi te postiže najveću brzinu od 260 km/h. U usporedbi s prethodnom generacijom, CUPRA Leon Competición kombinira novu karoseriju i geometriju šasije dizajniranu posebno za ovaj model, što smanjuje njegovu težinu, dodaje krutost i omogućava veću personalizaciju za svaki tim i svakog vozača.

 

Kako bi se postigla veća aerodinamičnost, CUPRA se oslanjala na HP-ovu tehnologiju Multi Jet Fusion 3D za proizvodnju lakših komponenata koje poboljšavaju raspodjelu težine, kao što su upravljački modul na kolu upravljaču, otvori za dovod zraka i otvori za hlađenje.

 

Model CUPRA Leon Competición utjelovljuje suvremeni karakter marke CUPRA i njezinu trkaću DNK. Čak i prije svog debija na natjecanjima, ovaj je inovativni model već postavio nove standarde u svijetu automobilskog sporta, jer je krajem 2019. godine postao prvim trkaćim turističkim vozilom dostupnim za predbilježbe putem online platforme. Osim toga, novi se model prošle godine prvi put pojavio u seriji utrka CUPRA Simracing s ambasadorima marke CUPRA Marc ter Stegenom, Mattiasom Ekströmom, Jordiem Genéom i Mikelom Azconom.